landschap met schapen © Veronique De Smedt

Duingebieden

BE2500001 - Duingebieden inclusief IJzermonding en Zwin
BE2500121 - Westkust
BE2501033 - Het Zwin

1 Inleiding

Het Natura 2000-netwerk is een samenhangend Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Deze zijn aangewezen op basis van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen om Europees beschermde habitattypes en soorten de kans te geven duurzaam te overleven en zo de Europese biodiversiteit te bewaren. In Vlaanderen zijn 62 Natura 2000-gebieden aangeduid, ook speciale beschermingszones (hierna: SBZ) genoemd. Deze gebieden zijn essentieel voor het bereiken van de gunstige staat van instandhouding van Europees te beschermen habitats en soorten. Voor Vlaanderen gaat het om 47 habitattypes, 49 dier- en plantensoorten en 58 vogelsoorten. 

Alle lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht om de nodige maatregelen te nemen om een ‘gunstige staat van instandhouding’ te realiseren voor Europees te beschermen habitats en soorten. Om deze maatregelen in te vullen heeft de Vlaamse Regering instandhoudingsdoelstellingen (hierna: doelen) op Vlaams niveau en per SBZ bepaald. Op Vlaams niveau zijn dit de zogenaamde gewestelijke instandhoudingsdoelstellingen (hierna: G-IHD) en per SBZ zijn dit de zogenaamde specifieke instandhoudingsdoelstellingen (hierna: S-IHD). Deze S-IHD zijn, na een intensief overlegproces tussen 2010 en 2013, vastgesteld in aanwijzingsbesluiten (de S-IHD-besluiten) door de Vlaamse Regering op 23 april 2014. 

De realisatie van de doelen wordt gefaseerd en programmatisch aangepakt. Vlaanderen moet elke zes jaar aan Europa rapporteren, daarom is ook voor de realisatie gekozen voor cycli van maximaal zes jaar. Per cyclus of planperiode wordt een Vlaams Natura 2000-programma opgemaakt met een Vlaamse taakstelling en acties voor de komende periode. Het programma omschrijft ook welke organisaties betrokken zijn en geeft een raming van de uitgaven voor de uitvoering van het programma.  

Focus Vlaams Natura 2000 programma 2016–2020

Omdat Vlaanderen in 2020 aan Europa moet rapporteren, loopt de eerste cyclus van het Vlaams Natura 2000-programma van 2016 tot 2020. Op het moment van publicatie van dit voortgangsdocument bestaat er nog geen nieuw Vlaams Natura 2000-programma voor de volgende planperiode (2021-2026), zodat het bestaande programma volgens de regelgeving geldig blijft.  

Voor deze eerste cyclus is vertrokken van de Europese Biodiversiteitsstrategie 2020 en van het Pact 2020. In het Vlaams Natura 2000-programma zijn een bindende en een richtinggevende taakstelling geformuleerd als een gefaseerd kader voor de realisatie van de doelen.

Het bindend deel van de taakstelling in het Vlaams Natura 2000-programma omvat:

  • het stoppen of vermijden van de verdere achteruitgang van Europees te beschermen habitattypes of soorten (stand still);
  • dat 16 van de 47 Europees te beschermen habitattypes in een gunstige staat verkeren of zijn verbeterd ten opzichte van 2007 (zie bijlage 5 van het Vlaams Natura 2000-programma).

Het bindend deel van de taakstelling moet tegen 2020 worden gerealiseerd.

Het richtinggevende deel van deze taakstelling omvat:

  • dat tegen 2020 voor alle Europees te beschermen habitattypes en soorten samen 70% van de inspanningen operationeel zijn, zodat alle habitats en soorten in een gunstige staat van instandhouding kunnen worden gebracht tegen 2050. Voor soorten die extra oppervlakte leefgebied nodig hebben, moet een derde van de extra oppervlakte gerealiseerd zijn door inrichting en beheer.

De maatregelen nodig om het richtinggevende deel van de taakstelling te realiseren, kunnen al in deze planperiode opgestart worden of, indien al in planning of uitvoering, verder lopen. Deze maatregelen moeten niet noodzakelijk afgerond zijn tijdens de looptijd. In de inspanningsmatrix (hoofdstuk 4 van het voortgangsdocument) is voor elke actie aangegeven of deze behoort tot het bindend of het richtinggevend deel van taakstelling van het Vlaams Natura 2000-programma.

Doelstelling van het voortgangsdocument

Het voortgangsdocument wordt opgemaakt met het oog op:

  • het gradueel realiseren van de S-IHD;
  • het vermijden of stoppen van de verslechtering van de Europees te beschermen habitats en de leefgebieden van Europees te beschermen soorten;
  • het vermijden of het stoppen van de betekenisvolle verstoring van de Europees te beschermen soorten.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (hierna: het ANB) maakt het voortgangsdocument op en beheert het. Dit voortgangsdocument beschrijft de inspanningen die volgens de inventaris hiervan in 2017 geleverd worden door de organisaties voor wie het beheren en ontwikkelen van natuur een maatschappelijke opdracht is. Dit zijn het ANB, de verschillende openbare besturen en de erkende terreinbeherende verenigingen. Tevens biedt het een overzicht van de openstaande taakstelling en van de acties die, volgens de huidige plannen en inzichten, nodig zijn voor de realisatie ervan. Zo vormt het voortgangsdocument het vertrekpunt en de inspiratiebron voor het bereiken van de doelen voor iedereen die daaraan kan bijdragen.

Situering van het SBZ

2 Taakstelling

Voor elke SBZ werden door de Vlaamse Regering de specifieke doelen voor Europees te beschermen habitats en soorten en de prioritaire inspanningen vastgesteld in een S-IHD-besluit. Deze doelen worden in dit voortgangsdocument weergegeven in hoofdstuk 2.1. Deze zijn daarbij geclusterd in landschapstypes. Per Europees te beschermen soort en habitat zijn het gebiedsgericht kwantiteitsdoel (populaties of oppervlakten) en kwaliteitsdoel beschreven. Hoofdstuk 2.2 geeft prioritaire inspanningen weer, die in het S-IHD-besluit vastgesteld zijn voor het realiseren van de doelen. 

2.1 Doelen

Legende bij de oppervlakte-, populatie- en kwaliteitsdoelen

Symbool

Omschrijving

+

Het doel is een stijging van de oppervlakte of populatiegrootte / een verbetering van de kwaliteit.

=

Het minimale doel is het behoud van de oppervlakte of populatiegrootte / het behoud van de kwaliteit.

=/+

Het minimale doel is het behoud van de oppervlakte of populatiegrootte / het behoud van de kwaliteit met lokale uitbreidingsmogelijkheid.

=/-

Het minimale doel is het behoud van de oppervlakte of populatiegrootte / het behoud van de kwaliteit met lokale inkrimpingsmogelijkheid.

In onderstaande tabel met de doelen voor het SBZ worden doelstellingen voor enerzijds het gedeelte dat habitatrichtlijngebied is en anderzijds het gedeelte dat 'zuiver vogelrichtlijngebied' (lees: enkel vogelrichtlijngebied en geen habitatrichtlijngebied) is, niet onderscheiden, maar geïntegreerd. Aan de drie criteria die tegelijk vervuld dienen te zijn om deze doelen voor beide ruimtelijk afgebakende gebieden van elkaar te onderscheiden, werd immers niet voldaan. De drie criteria zijn: 

  • het zuiver vogelrichtlijngebied handelt over een relevante oppervlakte; 

  • het betreft in dit gebied relevante doelstellingen doelen en; 

  • de doelen die in het gedeelte dat zuiver vogelrichtlijngebied is, gerealiseerd dienen te worden, zijn (reeds in dit stadium) bekend.] 

In onderstaande tabel met de instandhoudingsdoelstellingen voor het gebied worden doelstellingen voor enerzijds het gedeelte dat habitatrichtlijngebied is en anderzijds het gedeelte dat 'zuiver vogelrichtlijngebied' (lees enkel vogelrichtlijngebied maar geen habitatrichtlijngebied) is, niet onderscheiden, maar geïntegreerd. Aan de drie criteria die tegelijk vervuld dienen te zijn om deze doelen voor beide ruimtelijk afgebakende gebieden van elkaar te onderscheiden, werd immers niet voldaan. De drie criteria zijn:

  • het zuiver vogelrichtlijngebied handelt over een relevante oppervlakte;
  • het betreft in dit gebied relevante doelstellingen en;
  • de doelstellingen die in het gedeelte dat zuiver vogelrichtlijngebied is, gerealiseerd dienen te worden, zijn (reeds in dit stadium) bekend.

Duingebieden

Habitats - Duingebieden

Habitat Oppervlaktedoelstelling Kwaliteitdoelstelling
Doel = +
1130 - Estuaria Omschrijving

Actuele oppervlakte: 41,9 ha
Behoud van de actuele habitatvlekken.

Voorzien van goede basiscondities voor het ontwikkelen van slikken en schorren met natuurlijke dynamiek: voorzien van zones met ondiep water en een goede waterkwaliteit. Ontwikkeling van een rijke benthische fauna toelaten door een aangepaste sluiswerking, waarbij minimaal haalbare saliniteitsschommelingen worden beoogd. Voor vis moeten de mogelijkheden voor het realiseren van een ecologische toegankelijkheid worden onderzocht.

Doel + +
1140 - Bij eb droogvallende slikwadden en zandplaten Omschrijving

Actuele oppervlakte: 370,5 ha
Toename van de actuele oppervlakte met 60 ha in het Zwin, zodat de totale oppervlakte in SBZ 431 ha bedraagt.

Toelaten van een natuurlijke dynamiek met erosie en sedimentatie. Zonering en/of het creëren van rustgebieden voor de fauna (zeehond en broedende, foeragerende of rustende avifauna).

Doel + +
1310 - Eenjarige pioniersvegetaties van slik- en zandgebieden met Salicornia-soorten en andere zoutminnende planten Omschrijving

Actuele oppervlakte: 36,8 ha
Toename van de actuele oppervlakte met 24-36 ha via uitbreiding van het Zwin, waarvan 5 ha in SBZ-H, overige 19-31 ha in SBZ-V ‘Het Zwin’.
Toename met 5 ha hoofdzakelijk te realiseren in deelgebied 13 Zwin-duinen en polders (BE2500001-25-).
Totaal: toename met 29-41 ha.

Behouden of creëren van ruimte voor natuurlijke dynamiek met natuurlijke successie van slik naar schor en omgekeerd. Zonering en/of het creëren van rustgebieden voor de fauna (foeragerende of rustende avifauna).

Doel =/+ =/+
1320 - Schorren met slijkgrasvegetatie (Spartinion maritimae) Omschrijving

Actuele oppervlakte: 1,5 ha
Behoud van de actuele habitatvlekken. Lokale toename is mogelijk bij uitbreiding van het Zwin.

Het habitattype wordt gedomineerd door een invasieve exotische soort (Spartina townsendii). Herstel van vegetaties van het inheemse klein slijkgras (Spartina maritimae) wordt niet nagestreefd omdat deze soort uitgestorven is in België en omgeving, waardoor het enkel mogelijk is vegetaties van Engels slijkgras te ontwikkelen.

Doel + +
1330 - Atlantische schorren (Glauco-Puccinellietalia maritimae) Omschrijving

Actuele oppervlakte: 97,7 ha
Toename van de actuele oppervlakte met 36-54 ha via uitbreiding van het Zwin, waarvan 5 ha in SBZ-H, overige 31-49 ha in SBZ-V ‘Het Zwin’.

Behouden of creëren van ruimte voor natuurlijke dynamiek van erosie en sedimentatie met natuurlijke successie van slik naar schor of het terugdringen van de successie naar soortenarme vegetatie door aanpassing van het beheer wat vooral begrazing inhoudt.

Doel + +
2110 - Embryonale wandelende duinen Omschrijving

Actuele oppervlakte: 6,9 ha
Toename van de actuele oppervlakte met 7 ha naar 14 ha, met richtwaarde voor uitbreiding 3 ha.

Toelaten van vorming van een vloedmerk om vloedmerksoorten de kans te geven zich te vestigen (selectieve strandreinigingen en zonering recreatie). Zonering en/of het creëren van rustgebieden voor de habitattypische fauna, vnl. voor broedvogels (Strandplevier). Toelaten van een natuurlijke dynamiek met erosie en sedimentatie door het wegnemen van harde constructies zou optimaal zijn.

Doel + +
2120 - Wandelende duinen op de strandwal met Ammophila arenaria Omschrijving

Actuele oppervlakte: 453,6 ha
Toename van de actuele oppervlakte met 30 ha naar 484 ha. Toename is mogelijk door omvorming van (exoten)struweel, omvorming van aanplanten (loof- en naaldhout) en zeewaartse uitbreiding (richtwaarde 10 ha) van de duinreep.

Kwalitatief goed ontwikkelde wandelende duinen waarbij actieve verstuiving aanwezig is en vergrassing beperkt blijft.

Doel + +
2130 - Vastgelegde duinen met kruidvegetatie (grijze duinen) Omschrijving

Actuele oppervlakte: 607,2 ha
Toename van de actuele oppervlakte met 125 ha naar 732 ha, met richtwaarde voor uitbreiding 60 ha.

Kwalitatief goed ontwikkelde duingraslanden waarbij verruiging, verstruweling en verbossing beperkt blijft en met een goede structuurvariatie i.f.v. de habitattypische fauna en flora.

Doel =/+ +
2150 - EU-atlantische vastgelegde ontkalkte duinen (Calluno-Ulicetae) Omschrijving

Actuele oppervlakte: 0,1 ha
Toename van de actuele oppervlakte naar 3 ha.

Kwalitatief goed ontwikkelde duingraslanden waarbij verruiging, verstruweling en verbossing beperkt blijft en met een goede structuurvariatie i.f.v. de habitattypische fauna en flora.

Doel = =/+
2160 - Duinen met Hippophae rhamnoides Omschrijving

Actuele oppervlakte: 595,2 ha
Behoud van de huidige oppervlakte. Omvorming ten gunste van andere Europese habitattypes en soorten in een ongunstige lokale staat van instandhouding is toegestaan, maar een behoud van de huidige oppervlakte dient op lange termijn nagestreefd te worden door een compenserende lokale uitbreiding van het habitattype op andere locaties via natuurlijke successie toe te laten.

Structuurrijke duindoornstruwelen met voldoende variatie in leeftijdsklassen die niet onder druk staan van (invasieve) exoten

Doel + +
2170 - Duinen met Salix repens ssp. argentea (Salicion arenaria) Omschrijving

Actuele oppervlakte: 70,9 ha
Toename van de actuele oppervlakte met 10 ha naar 81 ha.

Kwalitatief goed ontwikkelde kruipwilgstruwelen waarbij verruiging, verstruweling en verbossing beperkt blijft en met een goede structuurvariatie i.f.v. een toename van de habitattypische fauna en flora, vnl. de grondwaterafhankelijke flora.

Doel + +
2180 - Beboste duinen van het Atlantische, Continentale en Boreale kustgebied Omschrijving

Actuele oppervlakte: 280,5 ha
Toename met 175 ha naar 456 ha, waarvan een deel kan gerealiseerd worden door omvorming van uitheemse bestanden en 4 ha als richtwaarde voor de uitbreiding.

Verbetering van de kwaliteit door het toepassen van de Criteria Duurzaam Bosbeheer: geleidelijke omvorming naar inheemse loofhoutbestanden, voorrang geven aan spontane processen met toename van het aandeel dood hout en verhoogde structuurdiversiteit. Voldoende dood hout i.f.v. diverse habitattypische vleermuissoorten, Zwarte specht en Middelste bonte specht. Voldoende aandacht voor boszomen en open plekken i.f.v. habitattypische soorten Boomleeuwerik, Boompieper, Kamsalamander, Sleedoornpage, Kleine ijsvogelvlinder, Keizersmantel, ed.

Doel + +
2190 - Vochtige duinvalleien Omschrijving

Actuele oppervlakte: 46,5 ha
Toename van de actuele oppervlakte met 45 ha, onder de vorm van duinvalleigraslanden, duinvalleirietland en duinplassen. Een extra oppervlakte van 6 ha is nodig als leefgebied van de Boomkikker (zie doelstelling soorten van bijlage II en III). Totale toename met 51 ha naar 98 ha, met als richtwaarde voor uitbreiding 15 ha.

Kwalitatief goed ontwikkelde vochtige duinvalleien waarbij verruiging, verstruweling en verbossing beperkt blijft en met een goede structuurvariatie i.f.v. een toename van de habitattypische fauna en flora.

Soorten - Duingebieden

Soort Populatiedoelstelling Kwaliteitdoelstelling
Doel + =/+
Blauwborst Omschrijving

Actuele populatie: SBZ-V ‘Westkust’: 1 bp. In Koekuithof (deelgebied 1 Fossiele duinen van Adinkerke), 3 bp. In de Ijzermonding en 1 bp. In het Westhoekreservaat.

Voor het SBZ-V ‘Westkust’ wordt het behoud van de actuele broedpopulatie voorgesteld, met mogelijks lokale vestiging van nieuwe broedgevallen.

Behoud van rietkragen langs kreken, ruigtes en met riet omzoomde graslanden.

Doel + +
Boomkikker Omschrijving

Actuele populatie: minder dan 15 roepende mannetjes in de Oude Hazegraspolder (BE2500001-25).
Herstel en de inrichting van de Oude Hazegraspolder als kerngebied. Een tiental geschikte poelen dient voorzien te worden om een kernpopulatie van minimum 200 roepende mannetjes huis te vesten. Een satellietpopulatie van minimum 50 roepende mannetjes wordt vooropgesteld in het VNR Zwinduinen en –polders (BE2500001-25). Bijkomend 10 geschikte kleinere poelen zijn noodzakelijk om deze satellietpopulatie onder te brengen.
Een aantal kleinere geschikte poelen dient voorzien te worden in de Oude Hazegraspolder als stapsteen en verbinding met de populatie in het VNR Zwinduinen en –polders. Als verbinding tussen de grote poelen en kleine poelen in de Oude Hazegraspolder en de verbinding met de populatie in het VNR moet de kleinschalige landschap van de Oude Hazegraspolder verder uitgebouwd worden door het voorzien van struweel en KLE’s.
Connectiviteit voorzien met de populatie in het Nederlandse Retranchement via bestaande of nog aan te leggen dijken.

In totaal gaat het om een extra oppervlakte van 20 ha land- en waterhabitat waarvan 6 ha van het habitattype 2190 en de overige 14 ha onder de vorm van poelen (open water), kleine landschapselementen, ruigten en struwelen (RBB).

Kwalitatief goed ontwikkeld waterhabitat: voldoende waterhoudend, met rijke ondergedoken of drijvende vegetatie, weinig beschaduwing en afwezigheid van predatie (vissen). Kwalitatief goed ontwikkeld landhabitat in de nabije omgeving van de poel (ruigte en struweel) waarin juveniele en volwassen dieren zich kunnen verschuilen. Goede connectiviteit tussen de leefgebieden voorzien teneinde kolonisatie en uitwisseling van genetische informatie te bevorderen.

Doel =/+ +
Boomleeuwerik Omschrijving

Actuele populatie: beperkt aantal broedgevallen (0-3 bp.) in het SBZ-V ‘Westkust’.
Behoud van de actuele populaties en eventueel vestiging van nieuwe broedkoppels.

Voorzien van open plekken en bosranden en zonering van recreatie in de duinbossen om het behoud van de soort mogelijk te maken. Deze soort is als grondbroeder in open vegetaties erg kwetsbaar.

Doel + +
Dwergstern Omschrijving

Actuele populatie: actueel geen populatie meer aanwezig in het SBZ-H. Op het sterneneiland en de voorhaven van Zeebrugge (SBZ-V ‘Kustbroedvogels te Zeebrugge-Heist’, buiten SBZ-H) de laatste jaren gemiddeld ca. 100-150 bp.
In het SBZ-H wordt een kleine satellietpopulatie van enkele broedparen vooropgesteld. Het meest aangewezen gebied hiervoor is het Zwin (SBZ-V ‘Het Zwin’).

Behoud en herstel van natuurlijke, dynamische strand-duinovergangen en slikken en schorren met voldoende grote rustgebieden waar verstoring en predatie tot een minimum beperkt wordt.

Doel =/+ +
Groenknolorchis Omschrijving

Actuele populatie: geen populatie aanwezig.
Vestiging van minimaal één populatie wordt vooropgesteld. De soort lift mee op de doelen voor het habitattype 2190 (vochtige duinvalleien).

De soort lift mee op de voorgestelde kwaliteitsverbetering en oppervlakte-uitbreiding van habitattype 2190 (vochtige duinvalleien).

Doel =/+ +
Grote stern Omschrijving

Actuele populatie: actueel geen populatie meer aanwezig in het SBZ-H. Op het sterneneiland (SBZ-V ‘Kustbroedvogels te Zeebrugge-Heist’, buiten SBZ-H) de laatste jaren gemiddeld ca. 2000-3000 bp., met uitzondering van de laatste paar jaar (slechts 1 broedpaar).

Voor deze soort wordt geen populatiedoelstelling vooropgesteld in het SBZ-H. Door het voorzien van de kwaliteitsdoelstelling en de maatregelen t.b.v. een gunstige staat van instandhouding van de habitattypes van het Zwin wordt een eventuele terugkeer van de soort in het Zwin niet uitgesloten.

Behoud en herstel van natuurlijke, dynamische strand-duinovergangen en slikken en schorren met voldoende grote rustgebieden waar verstoring en predatie tot een minimum beperkt wordt.

Doel + +
Kamsalamander Omschrijving

Actuele populatie: belangrijkste populatie van de Kamsalamander in deelgebied Jonge duinen van De Panne (BE2500001-1). Relictpopulatie in deelgebied Fossiele duinen van Adinkerke (BE2500001-2 en BE2500001-3), Jonge duinen van De Panne (BE2500001-7 en BE2500001-8), Warandeduinen en duinen van Raversijde (BE2500001-29), Fossiele duinen van Westende (BE2500001-17 en BE2500001-18) en Zwin – duinen en polders (BE2500001-25).
Voor de Kamsalamander wordt een metapopulatie van min. 500 adulte dieren vooropgesteld in de Westhoek (BE2500001-1) en in het VNR Zwinduinen en –polders (BE2500001-25), aangevuld met satellietpopulaties in deelgebied 1 Fossiele duinen van Adinkerke (BE2500001-2 en BE2500001-3), de Houtsaegerduinen (BE2500001-8) en de Oosthoekduinen (BE2500001-7), Warandeduinen en duinen van Raversijde (BE2500001-29) en Fossiele duinen van Westende (BE2500001-17 en BE2500001-18). Een satellietpopulatie stemt overeen met 50 adulte dieren.

Kwalitatief goed ontwikkeld waterhabitat: voldoende diepe plassen met een hoog aandeel watervegetatie. Goede connectiviteit (KLE en poelen) tussen de leefgebieden voorzien teneinde kolonisatie en uitwisseling van genetische informatie te bevorderen.

Doel =/+ =/+
Kleine zilverreiger Omschrijving

Actuele populatie: laatste jaren 20-30 bp., nagenoeg uitsluitend in het SBZ-V ‘Het Zwin’
Binnen het SBZ-V ‘Westkust’ wordt geen broedpopulatie voorgesteld, maar het is zeker niet uitgesloten dat de soort in de toekomst er terug tot broeden komt.
Binnen het SBZ-V ‘Zwin' wordt het behoud van de populatie van minimaal 20-30 bp. vooropgesteld.

Behoud van kleine bosjes met hoge bomen in de nabijheid van het foerageergebied. Kwaliteitsverbetering van het foerageergebied, nl. ondiep visrijk water.

Doel + +
Kluut Omschrijving

Actuele populatie: SBZ-V ‘Westkust’: De laatste jaren een jaarlijks broedgeval in de Ijzermonding. In het kader van PINK werden 6 mogelijke broedgevallen in 2009 genoteerd (Provoost et al., 2010).
SBZ-V ‘Het Zwin’: De Kluut broedt tegenwoordig niet meer in het Zwin. In de periode 2000-2005 namen de aantallen in de polder (schorren van de Dievegatkreek en ter hoogte van het Oud Fort Isabella-buiten SBZ-H) toe, terwijl in het Zwin zelf de aantallen duidelijk afnamen.
In het SBZ-V ‘Westkust’ wordt geen populatie vooropgesteld.
Binnen het SBZ-V ‘Het Zwin’: populatie van minimaal 20-30 broedparen.

Behoud en herstel van natuurlijke, dynamische slikken en schorren met voldoende grote slikken en rustgebieden waar verstoring tot een minimum beperkt wordt.

Doel + +
Kruipend moerasscherm Omschrijving

Actuele populatie: 50-500 ind.
Uitbreiding van de actuele populaties in de Houtsaegerduinen (BE2500001-8) en het Hannecartbos (BE2500001-12) door gericht begrazingsbeheer en herstel hydrologie.

Vochtige duinmilieus en geïnundeerde graslanden zijn van belang voor de instandhouding van deze soort.

Doel =/+ =/+
Kwak Omschrijving

Actuele populatie: In het Zwin broedden de laatste jaren gemiddeld 10 bp.
Voor deze soort wordt het behoud van de actuele broedaantallen met een mogelijke lokale vestiging van nieuwe, wilde broedgevallen vooropgesteld..

Behoud van kleine bosjes met hoge bomen in de nabijheid van het foerageergebied. Behoud en verbetering van het foerageergebied, nl. ondiep visrijk water en beperking van verstoring.

Doel =/+ =/+
Lepelaar Omschrijving

Actuele populatie: In het Zwin broedden de laatste jaren gemiddeld 1 à 2 bp.
Voor deze soort wordt het behoud van de actuele broedaantallen met een mogelijke lokale vestiging van nieuwe broedgevallen vooropgesteld.

Behoud van kleine bosjes met hoge bomen in de nabijheid van het foerageergebied. Behoud van het foerageergebied, nl. ondiep visrijk water en beperking van verstoring.

Doel =/+ =/+
Nauwe korfslak Omschrijving

Actuele populatie: onvoldoende gekend.
Behoud van de actuele populaties en van populaties op eventuele nieuwe vindplaatsen.

Behoud van vochtige duinmilieus. Laten liggen van dood hout en humeus materiaal op de plaatsen waar de soort levend werd aangetroffen.

Doel =/+ =/+
Ooievaar Omschrijving

Actuele populatie: In het vogelpark van het Zwin broedden in 2002 26 bp. De laatste jaren neemt de populatie opnieuw af.
Voor deze soort wordt het behoud van de actuele broedaantallen met een mogelijke lokale vestiging van nieuwe, wilde broedgevallen vooropgesteld.

Behoud van kleine bosjes met hoge bomen in de nabijheid van het foerageergebied. Behoud van het foerageergebied: geschikte, vochtige en tijdelijk overstroomde graslanden. Grasland dient bij voorkeur te bestaan uit extensieve weilandcomplexen, zonder gebruik van pesticiden.

Doel + +
Rugstreeppad Omschrijving

Actuele populatie: belangrijkste populatie van de Rugstreeppad in deelgebied Jonge duinen van De Panne (BE2500001-1). Verder ook nog in deelgebied Noordduinen, Doornpanne en Schipgatduinen (BE2500001-7, BE2500001-9 en BE2500001-10) en Ter Yde duinen en omgeving (BE2500001-11, BE2500001-12, BE2500001-13 en BE2500001-14). Exacte aantallen zijn niet gekend.
Voor de Rugstreeppad wordt in elk deelgebied waar de soort voorkomt, nl. Jonge duinen van de Panne, Noordduinen, Doornpanne en Schipgatduinen en Ter Yde duinen en omgeving een kernpopulatie van 200 roepende mannetjes en een satellietpopulatie van min. 50 roepende mannetjes in het deelgebied Fossiele duinen van Adinkerke vooropgesteld (BE2500001-2 en BE2500001-3).

Kwalitatief goed ontwikkeld land- en waterhabitat: instandhouding van open duingebieden met ondiepe poelen en voorzien poelen met ondiepe zones, die snel opwarmen, is van essentieel belang. Voorzien van geschikt waterhabitat: poelen met ondiepe zones, die snel opwarmen. Een duurzame metapopulatie aan de Vlaamse kust vereist een goede connectiviteit tussen de leefgebieden, teneinde kolonisatie en uitwisseling van genetische informatie te bevorderen.

Doel + +
Strandplevier Omschrijving

Actuele populatie: de laatste jaren gemiddeld 15 bp., uitsluitend in het SBZ-V ‘Kustbroedvogels te Zeebrugge-Heist’.
Binnen het SBZ-V ‘Westkust’ worden 1-2 bp. vooropgesteld, verdeeld over de IJzermonding (BE2500001-16) en de slufters in De Panne (BE2500001-1).
Binnen het SBZ-V ‘Zwin' worden 2-4 bp. Vooropgesteld.

Behoud en herstel van natuurlijke, dynamische strand-duinovergangen en slikken en schorren met voldoende grote rustgebieden waar verstoring tot een minimum beperkt wordt. Als grondbroeder op pioniersvegetaties is dit een zeer verstoringsgevoelige soort, die niet broedt in goed ontsloten gebieden.

Doel + +
Visdief Omschrijving

Actuele populatie: actueel geen populatie meer aanwezig in het SBZ-H. In 2005 en 2006 was er een kolonie van respectievelijk 45 bp. En 26 bp. In de Ijzermonding (Vermeersch et al., 2005; Vermeersch & Anselin, 2009). Op het sterneneiland en de voorhaven van Zeebrugge (SBZ-V ‘Kustbroedvogels te Zeebrugge-Heist’, buiten SBZ-H) de laatste jaren gemiddeld ca. 2000 bp. (Courtens et al., 2009)
In het SBZ-H worden 2 kleine satellietpopulaties vooropgesteld: 1 in de Ijzermonding (SBZ-V ‘Westkust) en 1 in het Zwin (SBZ-V ‘Het Zwin’).

Voorzien van voldoende kale of schaars begroeide plekken. Beperken van de recreatiedruk. Een belangrijke randvoorwaarde voor de terugkeer van de Visdief als broedvogel in het Zwin is de aanwezigheid van zones die niet toegankelijk zijn voor grondpredatoren. De eilandjes in het Zwin vormden in dat opzicht in het verleden een ideale broedplaats.

Doel =/+ +
Wespendief Omschrijving

Actuele populatie: beperkt aantal broedgevallen, 0-1 bp. De laatste jaren in het SBZ-V ‘Het Zwin’.
Enkele broedparen (2-3 bp.) in het volledige SBZ-H.

Toename structuurdiversiteit en zonering van recreatie in de duinbossen teneinde de vestiging van de soort mogelijk te maken.

Doel =/+ =/+
Zeggekorfslak Omschrijving

Actuele populatie: onvoldoende gekend.
Behoud van de actuele populaties en van populaties op eventuele nieuwe vindplaatsen.

Kwalitatief goed ontwikkelde vochtige duinmilieus met een hoge watertafel gedurende grootste deel van het jaar en kweldruk. Watervervuiling tegengaan.

Doel =/+ +
Zwartkopmeeuw Omschrijving

Actuele populatie: actueel geen populatie meer aanwezig in het SBZ-H.
Voor deze soort wordt geen populatiedoelstelling vooropgesteld in het SBZ-H. Door het voorzien van de kwaliteitsdoelstelling en de maatregelen t.b.v. een gunstige staat van instandhouding van de habitattypes van het Zwin wordt een eventuele terugkeer van de soort in het Zwin niet uitgesloten.

Behoud en herstel van natuurlijke, dynamische strand-duinovergangen en slikken en schorren met voldoende grote rustgebieden waar verstoring tot een minimum beperkt wordt.

2.2 Prioritaire inspanningen

In samenhang met de hoger beschreven doelstellingen is in het S-IHD-besluit door de Vlaamse Regering een aantal prioritaire inspanningen vastgesteld. Dit is een globale omschrijving van de acties die noodzakelijk zijn voor de realisatie van deze doelstellingen. Voor de uitvoering van de prioritaire inspanningen zijn vaak meerdere acties nodig. Hoofdstuk 4 van dit voortgangsdocument (Inspanningsmatrix) geeft de concrete acties weer die uitvoering geven aan deze prioritaire inspanningen.

Inspanning Omschrijving Inspanning
PI 1 De realisatie van een dynamisch intergetijdengebied

Voor de instandhouding van de slikken en schorren in het intergetijdengebied (habitattypes 1140, 1310, 1320 en 1330) van het Zwin is het herstel en behoud van de natuurlijke dynamiek met successie van slik naar schor en een evenwicht in de structuurbepalende processen van erosie en sedimentatie van essentieel belang. Voor het behoud van de natuurlijke dynamiek in het getijdengebied van het Zwin is voldoende ruimte vereist. Een uitbreiding van het intergetijdengebied, waarbij voornamelijk de komberging en ebstroomsnelheden vergroten, is vereist om de natuurlijke dynamiek te herstellen en op lange termijn ook te behouden (zie o.a. Econnection, 2001). Daartoe moet de verzande Zwingeul open gemaakt worden en moet een voldoende groot buitendijks slikken- en schorrengebied hersteld worden waarin natuurlijke processen kunnen spelen. Een zelfregulerend ecosysteem dient nagestreefd te worden. De ecologische ontwikkelingen (ontstaan en spreiding in ruimte en tijd van de habitattypes van slik en schor) worden immers primair bepaald door de morfologische ontwikkelingen. Kleinschalige ingrepen (afgraven, zandruimingen, enz.) zijn overwegend korte termijn oplossingen en vormen als dusdanig geen duurzame maatregel voor de instandhouding van de habitattypes van slik en schor. Het instellen van begrazingsbeheer op de hoge schorren is belangrijk om ook daar de habitatstructuur en soortensamenstelling te verbeteren. De recreatie moet gezoneerd worden met het oog op de instandhouding van verstoringsgevoelige broedvogels van bijlage IV, o.a. Strandplevier en Kluut.

PI 2 De realisatie van dynamische stuifduinen

Secundaire duinpannenvorming, waarbij duinpannen ontstaan door het uitstuiven van zand tot op de grondwatertafel, is actueel niet meer mogelijk binnen het SBZ-H, door het ontbreken van voldoende stuifdynamiek. Natuurtechnische ingrepen zijn bijgevolg noodzakelijk om stuifduincomplexen op termijn te behouden. Herstel van de verstuivingsdynamiek is mogelijk door het uitvoeren van natuurtechnische maatregelen (i.c. ontstruwelen, afplaggen en afgraven) op plaatsen waar stuifduinen sterk gefixeerd zijn. Dergelijke maatregelen kunnen uiteraard slechts uitgevoerd worden in gebieden met voldoende oppervlakte en waar verstuiving geen gevaar kan vormen voor wegeninfrastructuur en dergelijke. Het deelgebied waar grootschalige ingrepen best realiseerbaar zijn, is Jonge duinen van de Panne (BE2500001-1). Het grote centrale stuifduin is de laatste decennia sterk in oppervlakte afgenomen, ten gevolge van fixatie met grassen en mossen. Om de typische fauna gebonden aan de stuifduinen in stand te houden wordt een herstel van het centrale stuifduin vooropgesteld. Het herstel van een oppervlakte van 30 ha wordt beoogd. Het herstel van deze oppervlakte van 30 ha kan grotendeels via omvorming gerealiseerd worden door sterk gefixeerd stuifduin (deels actueel habitattype 2120, maar in een gedeeltelijk aangetaste actuele staat van instandhouding) af te plaggen of af te graven.

PI 3 Herstel van populatie Boomkikker

Voor het herstel van een kernpopulatie van de Boomkikker wordt het herstel en de inrichting van de Oude Hazegraspolder als kerngebied vooropgesteld. Een tiental geschikte poelen dient voorzien te worden om een kernpopulatie te huisvesten. In de omgeving van de poelen moet ruigte en struweel voorkomen waarin juveniele en volwassen dieren zich kunnen verschuilen.

Een satellietpopulatie wordt vooropgesteld in het VNR Zwinduinen en –polders. Bijkomend 10 geschikte kleinere poelen zijn noodzakelijk om deze satellietpopulatie onder te brengen.

Een aantal kleinere geschikte poelen dient voorzien te worden in de Oude Hazegraspolder als stapsteen en verbinding met de populatie in het VNR Zwinduinen en –polders. Als verbinding tussen de grote poelen en kleine poelen in de Oude Hazegraspolder en de verbinding met de populatie in het VNR moet het kleinschalige landschap van de Oude Hazegraspolder verder uitgebouwd worden door het voorzien van struweel en KLE’s. De verbinding met de Nederlandse populatie in Retranchement wordt best gerealiseerd door de inrichting van bestaande of nieuw aan te leggen dijken. Deze inrichting zal deels buiten het SBZ-H vallen, maar binnen de grenzen van het SBZ-V ‘Het Zwin’.

In totaal gaat het om een extra oppervlakte van 20 ha land- en waterhabitat waarvan 6 ha van het habitattype 2190 en de overige 14 ha onder de vorm van poelen (open water), kleine landschapselementen, ruigten en struwelen.

PI 4 Terugdringen invasieve exoten

Invasieve exoten werden in het verleden vaak aangeplant om stuivende duinen – meestal aanpalend aan wegen – te fixeren, maar zijn ook afkomstig uit tuinen. Het gaat om een ganse resem soorten, maar de meest gekende zijn Japanse rimpelroos, Amerikaanse vogelkers, Mahonia, Grauwe en Witte abeel. Dit zijn zeer hardnekkige soorten die snel woekeren via vegetatieve vermenigvuldiging. Invasieve exoten vormen een ernstige bedreiging voor de habitattypes 2120, 2130, 2160 en 2180 o.m. omdat ze potentiële groeiplaatsen van deze habitattypes in beslag nemen.

Teneinde de kwaliteit van voornoemde habitattypes te verbeteren is het verwijderen van deze invasieve exoten noodzakelijk. Plaatselijk komen grotere oppervlakten gedomineerd door invasieve exoten voor (bijv. Rimpelroos in 9 – Jonge duinen van Bredene – De Haan). Omvorming van deze vegetaties zal leiden tot toename van de habitattypes van bijlage I.

PI 5 Terugdringen vergrassing, verruiging en verstruweling in vnl. stuifduinen, duingraslanden en duinvalleien

Kwaliteitsverbetering van stuifduinen (2120), duingraslanden (2130), kruipwilgstruwelen (2170) en duinvalleien (2190) is noodzakelijk, o.m. om de habitattypische soorten in stand te houden. Herstel van de verstuivingsdynamiek in de stuifduinen is mogelijk door het uitvoeren van natuurtechnische maatregelen (i.c. ontstruwelen, afplaggen en afgraven). De vergrassing, verstruweling en verbossing in de duingraslanden dient teruggedrongen te worden door het instellen van geschikt beheer (maaien / begrazen). Uitbreiding van duingrasland is noodzakelijk voor de instandhouding van verschillende Rode Lijst-soorten, onder meer Kleine parelmoervlinder, Heivlinder, verschillende soorten sprinkhanen van de Rode Lijst en talrijke plantensoorten van de Rode Lijst, specifiek gebonden aan het duinecosysteem. Verruigde, soortenarme graslanden die momenteel niet tot het habitattype kunnen gerekend worden moeten via aangepast beheer omgevormd worden naar habitatwaardig duingrasland. Herstel van de verstuivingsdynamiek en van vochtige duinpannen is mogelijk door het uitvoeren van natuurtechnische maatregelen (i.c. ontstruwelen, afplaggen en afgraven) op plaatsen waar deze sterk gefixeerd zijn.

PI 6 Realisatie van 5 aaneengesloten duinmassieven

In het SBZ-H worden 5 grote aaneengesloten duinmassieven beoogd. Het gaat om volgende deelgebieden of complexen:

  • 1. Cabourduinen-Westhoek-Calmeynbos-Oosthoekduinen (BE2500001-1, BE2500001-2, BE2500001-3, BE2500001-7 en BE2500001-8);
  • 2. Deelgebied 3 Noordduinen, Doornpanne en Schipgatduinen (BE2500001-9 en BE2500001-10,);
  • 3. Deelgebied 4 Ter Yde duinen en omgeving (BE2500001-11, BE2500001-12, BE2500001-13, BE2500001-14, BE2500001-15, BE2500001-27 en BE2500001-33);
  • 4. Deelgebied 5 IJzermonding en omgeving (BE2500001-16);
  • 5. Deelgebieden 12 Historische duinen van Knokke en 13 Zwin – duinen en polders (BE2500001-25).

De eerste 3 vooropgestelde duincomplexen zijn van bijzonder belang voor de instandhouding van stuivende duinen en voor de soorten van bijlage II en III Kamsalamander en Rugstreeppad.

Voor de realisatie van al deze duinmassieven zijn de inspanningen ‘Terugdringen vergrassing, verruiging en verstruweling in vnl. stuifduinen, duingraslanden en duinvalleien’, ‘Terugdringen van invasieve exoten’ en ‘Herstel van populaties Kamsalamander en Rugstreeppad’ essentieel.

Voor de realisatie van het 1e duinmassief (Cabourduinen-Westhoek-Calmeynbos-Oosthoekduinen ) is o.a. de oppervlaktetoename van de zure duingraslanden ter hoogte van de Cabourduinen van belang. In het beheerplan van de Cabourduinen (Zwaenepoel et al., 2007) is omvorming vanuit loofhoutaanplanten opgenomen (zie ook volgende inspanning ‘Herstel en inrichting van fossiele duinen’). Hiernaast is nog een toename van zuur duingrasland met 7 ha nodig. Dit is mogelijk door het instellen van geschikt beheer op graslanden die actueel geen natuurbeheer kennen. Verbinding tussen de deelgebieden 1 Fossiele duinen van Adinkerke (BE2500001-3) en 2 Jonge duinen van de Panne (BE2500001-1) is belangrijk met het oog op de uitbouw van een duurzame populatie van Kamsalamander en Rugstreeppad (zie verder ‘Herstel populaties Kamsalamander en Rugstreeppad’). Bij de realisatie van dit duinmassief is eveneens de inspanning ‘De realisatie van dynamische stuifduinen’ en ‘De realisatie van bijkomend en meer kwalitatief hoogstaand duinbos’ essentieel.

Realisatie van het 2e, 3e en 4e duinmassief vereist o.a. het verderzetten van het aankoopbeleid om verdere versnippering tegen te gaan.

Voor het tot doel gestelde 5e duinmassief wordt verwezen naar o.a. ‘De realisatie van een dynamisch intergetijdengebied’, ‘Herstel van populaties kustbroedvogels’, ‘Herstel van populatie Boomkikker’ en ‘De realisatie van bijkomend en meer kwalitatief hoogstaand duinbos’.

PI 7 Herstel en inrichting van de fossiele duinen

In het SBZ-H komen 3 fossiele duincomplexen voor: de Cabourduinen (BE2500001-2, BE2500001-3 en BE2500001-28), de Schuddebeurze (BE2500001-17 en BE2500001-18) en D’Heye (BE2500001-20).

De doelstelling voor deze 3 gebieden is te komen tot een aaneengesloten oppervlakte van minimaal 50 ha duingrasland per gebied, aangevuld en in mozaïek met vochtige duinvalleien, duindoornstruweel en duinbos. Toename van de oppervlakte zuur duingrasland zal vnl. moeten gebeuren door omvorming: in beheer nemen van verruigde, soortenarme graslanden die momenteel niet tot het habitattype kunnen gerekend worden en het uitvoeren van natuurtechnische maatregelen, waarbij (exoten)struweel of aanplanten omgevormd worden naar open vegetaties. Dit is vnl. het geval in de Cabourduinen. Deze werken zijn opgenomen in het beheerplan voor dit gebied (Zwaenepoel et al., 2007). Door het verwijderen van struweel en bomengroepen zal in dit gebied een halfopen landschap ontstaan, waarin bos, struweel, ruigte en grasland met elkaar afwisselen, wat moet leiden tot een hogere biodiversiteit. Dergelijk landschap kan in de toekomst vestigingskansen bieden aan ondermeer Boomleeuwerik en Grauwe klauwier (Zwaenepoel et al., 2007). Bijkomend is in dit deelgebied een oppervlaktetoename van zuur duingrasland met 7 ha nodig. Dit is mogelijk door het instellen van geschikt beheer op graslanden die actueel geen natuurbeheer kennen.

In de Schuddebeurze bedraagt de doelstelling voor zuur duingrasland een oppervlaktetoename met 21 ha, waarvan ca. 15 ha door verderzetten van het verschralingsbeheer (omvorming). Daarnaast is uitbreiding mogelijk door het instellen van geschikt beheer op graslanden die actueel geen natuurbeheer kennen.

Voor de realisatie van de zure duingraslanden in D’Heye is vnl. het verderzetten van het verschralingsbeheer van belang.

PI 8 Herstel van populaties kustbroedvogels

De kwaliteit van de slikken en schorren in het Zwin dient verbeterd te worden, met het oog op een gunstige staat van instandhouding van de habitattypes van de bijlage I, maar ook om de vestiging van o.a. Strandplevier (2-4 broedpaar) en Bontbekplevier mogelijk te maken. Het herstel en behoud van de natuurlijke dynamiek met successie van slik naar schor en een evenwicht in de structuurbepalende processen van erosie en sedimentatie is hierbij noodzakelijk (zie ook 1. De realisatie van een dynamisch intergetijdengebied). Ook de broedvogels van bijlage IV Kluut, Dwergstern en Kleine zilverreiger zullen bij deze maatregel baat hebben. Kleine zilverreiger broedt niet in het Zwin, maar in het nabijgelegen VNR Zwinduinen en –polders. De soort gebruikt het Zwin wel als foerageergebied.

Ook in deelgebied 5 IJzermonding en omgeving (BE2500001-16), ter compensatie van de uitbreiding van de haven van Oostende (Hoffmann, 2006), is er ruimte voor de vestiging van een aantal broedkoppels Strandplevier (1-2 broedpaar).

PI 9 Herstel van populaties Kamsalamander en Rugstreeppad

Het versterken van de bestaande populaties Kamsalamander en Rugstreeppad is vereist om de soort op lange termijn duurzaam in stand te houden. Hiertoe wordt een netwerk van enkele kernpopulaties, aangevuld door verschillende satellietpopulaties vooropgesteld. Voor de Kamsalamander wordt een kernpopulatie van 500 adulte dieren vooropgesteld in de Westhoek (deelgebied BE2500001-2 Jonge duinen van de Panne) en in het VNR Zwinduinen en –polders (BE2500001-13 Zwin – duinen en polders), aangevuld met satellietpopulaties in BE2500001-1 Fossiele duinen van Adinkerke, de Houtsaegerduinen en de Oosthoekduinen (BE2500001-2 Jonge duinen van de Panne), BE2500001-7 Warandeduinen en duinen van Raversijde en BE2500001-8 Fossiele duinen van D’Heye. Een satellietpopulatie stemt overeen met min. 50 adulte dieren. Voor de Rugstreeppad wordt in elk deelgebied waar de soort voorkomt, nl. BE2500001-2 Jonge duinen van de Panne, BE2500001-3 Noordduinen, Doornpanne en Schipgatduinen en BE2500001-4 Ter Yde duinen en omgeving een kernpopulatie van 200 roepende mannetjes vooropgesteld. Een satellietpopulatie van min. 50 roepende mannetjes wordt beoogd in het deelgebied BE2500001-1 Fossiele duinen van Adinkerke.

Om deze doelstelling te realiseren dient het land- en waterhabitat voor beide soorten te verbeteren, zowel in kwaliteit als in kwantiteit. Kamsalamander is minder veeleisend dan Rugstreeppad wat betreft het waterhabitat. Op zich kunnen kamsalamanders in een grote range aan poelen overleven (met een optimale poelgrootte van ca. 200 m²). De ruime verspreiding van de soort binnen de Westhoek is hiervan een illustratie (Provoost et al., 2010). Het duurzaam behoud van een populatie vergt echter een goede connectiviteit. Het creëren van verbindingen tussen deelgebieden is echter niet vanzelfsprekend, gezien deelgebieden vaak gescheiden worden door bebouwing.

Voor de Rugstreeppad is de instandhouding of het herstel van open duingebieden met ondiepe poelen van belang. Verder is ook de connectiviteit tussen geschikte habitats noodzakelijk. Een duurzame metapopulatie aan de Vlaamse kust vereist een goede connectiviteit tussen de leefgebieden, teneinde kolonisatie en uitwisseling van genetische informatie te bevorderen.

PI 10 De realisatie van bijkomend en meer kwalitatief hoogstaand duinbos

In het SBZ-H komen actueel ca. 100 ha naaldhoutbestanden en ca. 40 ha uitheemse loofhoutaanplanten voor, waarvan het merendeel beheerd wordt door de Vlaamse overheid. In deze bossen worden reeds omvormingsmaatregelen voorzien die op termijn zullen leiden tot bijkomend boshabitat. Hiertoe behoren de Cabourduinen (BE2500001-3), de Duinbossen in De Haan (BE2500001-19 en BE2500001-21) en de aanplanten in het VNR Zwinduinen en –polders (BE2500001-25). In totaal gaat het om een effectieve uitbreiding duinbos met 75 ha als richtwaarde en bijkomend omvorming van uitheemse bestanden.

3 Oppervlaktebalans

Dit hoofdstuk geeft de stand van zaken weer van de realisatie van de taakstelling, met name van de oppervlaktedoelen, op basis van het passend beheer. Het passend beheer is wettelijk gedefinieerd in het Instandhoudingsbesluit van 20 juni 2014. Het is de oppervlakte waarvoor in een natuurbeheerplan of daarmee vergelijkbaar plannen of overeenkomsten, een of meer Europees te beschermen habitattype(s) of een leefgebied van een of meer Europees te beschermen soort(en) als natuurstreefbeeld is vastgesteld. 

De oppervlaktebalans in dit voortgangsdocument is enkel opgemaakt voor de Europees te beschermen habitats, op basis van de inventarisatie van het terreinbeheer door het ANB, verschillende openbare besturen en de erkende terreinbeherende verenigingen (met name Natuurpunt vzw, vzw Durme en Limburgs Landschap vzw). Voor leefgebieden van Europees te beschermen soorten was dergelijke inventarisatie niet mogelijk met de bestaande gegevens, zodat een oppervlaktebalans per Europees te beschermen soort niet opgenomen is. 

Onderstaande tabel geeft per Europees te beschermen habitat:

  • De habitat code: de code van het habitat waarvoor een doel is gesteld (zie §2.1 'Doelen', voor de benaming en beschrijving);
  • Het totaal doel: de tot doel gestelde oppervlakte per habitat;
  • Het passend beheer: de oppervlakte met passend beheer zoals vastgesteld in een goedgekeurd natuurbeheerplan of daarmee vergelijkbare plannen of overeenkomsten;
  • De openstaande taakstelling: de oppervlakte die wordt berekend als het verschil tussen het totaal doel en de oppervlakte met passend beheer.

In de oppervlaktebalans worden alle oppervlakten weergegeven in hectare, tenzij anders aangegeven. De tabel geeft de situatie in februari 2017 weer.

BE2500001 - Duingebieden inclusief IJzermonding en Zwin

Habitat code totaal doel met passend beheer openstaande taakstelling
1130 41,9 42,1 0
1140 371 371,2 0
1310*** 42 36,5 5,5
1320 1,5 1,5 0
1330 103 95,4 7,6
2110 14 7,3 6,7
2120 484 321,1 162,9
2130 732 586,6 145,4
2150 3 0,8 2,2
2160 595,2 553,1 42,1
2170 81 73,8 7,2
2180 456 357,3 98,7
2190 98 103,5 0

BE2501033 - Het Zwin

Habitat code totaal doel met passend beheer openstaande taakstelling
1140 60 16,5 43,5
1310*** 36 0 36
1330 36 0 36
Opmerkingen
*** In het S-IHD-besluit is voor dit doel uitzonderlijk een vork met een minimum- en maximumoppervlakte vastgelegd. Omwille van de toepassing van de doelen in monitoring en rapportage, oa de berekening van de openstaande taakstelling, wordt in dit MP een éénduidig oppervlaktedoel gehanteerd binnen deze vork.

4 Inspanningsmatrix

Dit hoofdstuk formuleert de acties die uitvoering geven aan de prioritaire inspanningen die vastgesteld werden in het S-IHD-besluit. Daarbij wordt op basis van het Vlaams Natura 2000-programma 2016-2020 aangegeven welke acties behoren tot het bindend deel van de taakstelling (zie hoofdstuk 1). De overige acties behoren tot het richtinggevend deel van de taakstelling. 

Elke actie wordt in onderstaande tabel beschreven, met volgende rubrieken:

  • Nr. actie: het nummer van de actie is een samenstelling van het nummer van de prioritaire inspanning en het nummer van de actie zelf. 
  • Omschrijving actie: geeft beknopt aan wat er moet gebeuren, waarom, met welk resultaat en waar.
  • Prioritaire inspanning: de prioritaire inspanning waaraan deze actie invulling geeft. Vanaf prioritaire inspanning 100 worden acties weergegeven die niet onder de prioritaire inspanningen van hoofdstuk 2.2 vallen. Deze acties zijn toegevoegd aan het voortgangsdocument, aanvullend op de prioritaire inspanningen, omdat ze eveneens nodig zijn om tot de gunstige lokale staat van instandhouding te komen van de betreffende habitat(s) of soort(en).
  • Actie voor de verbetering van het natuurlijk milieu: indien in deze kolom een ‘ja’ staat, dan is deze actie ingeschreven voor de verbetering van het natuurlijk milieu als omschreven in hoofdstuk 5. 
  • Deelgebied(en): de deelgebieden waar deze actie uitgevoerd zal worden. Indien in de tabel geen nummer van een deelgebied is opgegeven, is de actie van toepassing op de volledige SBZ. 
  • Habitats/soort(en): de Europees te beschermen habitat(s) en/of soort(en) waarvoor de actie ondernomen wordt. Het gaat om habitats en soorten waarvoor doelen opgenomen zijn in het S-IHD-besluit en om (cursief aangegeven) habitattypische soorten. Habitattypische soorten zijn kenmerkend voor één of soms meerdere habitattypes. Een habitattype kan enkel in een regionaal gunstige staat van instandhouding verkeren als binnen Vlaanderen ook de habitattypische soorten gelinkt aan dit habitattype in een regionaal gunstige staat van instandhouding verkeren. Meer gedetailleerde informatie over habitattypische soorten is beschikbaar in referenties 1, 2 en 3 (zie hoofdstuk 8).
  • Trekker: de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de actie.
  • Andere betrokkenen: de organisaties of actoren die betrokken zijn bij de actie, als uitvoerder, omwille van mogelijke impact, het leveren van kennis,…
  • Timing: het moment waarop de uitvoering van de actie start. Kan pas ingevuld worden indien de status ‘gepland’ of ‘in uitvoering’ is.
  • Status: hierbij is onderscheid gemaakt tussen:
    • Op te starten: de actie is benoemd maar nog niet opgestart.
    • In onderzoek: het plan of project voor de uitvoering van de actie is in ontwikkeling. Een trekker is aangeduid en gestart met de voorbereiding van het plan of project .
    • Plan in opmaak: de opmaak van het uitvoeringsplan is gestart. 
    • Plan beschikbaar: het uitvoeringsplan is afgerond en door de betrokken partijen goedgekeurd. De uitvoering ervan moet nog opgestart worden. 
    • In uitvoering: de actie wordt momenteel uitgevoerd.
    • Uitgevoerd: de uitvoering van de actie is beëindigd.
    • Stopgezet: de uitvoering van de actie is stopgezet zonder dat ze helemaal is beëindigd; er is geen plan om ze terug op te starten.
  • Bindend: deze lijn verschijnt enkel als de actie deel uitmaakt van het bindend deel van de taakstelling (zie hoofdstuk 1). Hierbij is onderscheid gemaakt tussen:
    • Stand still: actie noodzakelijk voor de stand still of het tegengaan van achteruitgang.
    • 2020: actie noodzakelijk voor het bereiken van een gunstige of verbeterde staat van instandhouding voor 16 habitats tegen 2020.
    • Deelgebied(en): de deelgebied(en) waarvoor de actie bindend is (sommige acties zijn bindend voor een deelgebied maar richtinggevend voor een ander).
    • Habitats/soorten: de habitats en/of soorten waarvoor de actie bindend is (sommige acties zijn bindend voor een habitat en/of soort maar richtinggevend voor andere habitats en/of soorten).

De tabel geeft de situatie weer in augustus 2017.

BE2500001 - Duingebieden inclusief IJzermonding en Zwin

Nr actie Omschrijving actie
1.1 Inrichting huidig Zwin

De realisatie van een dynamisch intergetijdengebied

Nee

1140, 1310, 1320, 1330, Dwergstern, Kluut, Strandplevier, Visdief

Agentschap voor Natuur en Bos

Europese Comissie Leefmilieu, Provincie Zeeland (Nl)

2011

In uitvoering

Stand still

1.2

Uitvoering regulier beheer cf. beheerplan Zwin

De realisatie van een dynamisch intergetijdengebied

Nee

1140, 1310, 1320, 1330, Dwergstern, Kluut, Strandplevier, Visdief

Agentschap voor Natuur en Bos

Europese Comissie Leefmilieu

2011

In uitvoering

Stand still

1.3 Uitbreiding Zwin met 120 ha estuariene natuur

De realisatie van een dynamisch intergetijdengebied

Nee

1140, 1310, 1320, 1330, Dwergstern, Kluut, Strandplevier, Visdief

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Agentschap voor Natuur en Bos, Gemeenten, Polderbestuur, Provincie West-Vlaanderen, Provincie Zeeland (Nl), Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Milieumaatschappij

2016

In uitvoering

Stand still

1.4

IJzermonding: afgraving van cirac 3 ha

De realisatie van een dynamisch intergetijdengebied

Nee

1140, 1310, 1320, 1330, Dwergstern, Kluut, Strandplevier, Visdief

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, Stad Nieuwpoort

2018

In uitvoering

1.5 Monitoring van SVI habitats en soorten en verzilting (Zie ook actie 2.5)

De realisatie van een dynamisch intergetijdengebied

Nee

1140, 1310, 1320, 1330, Dwergstern, Kluut, Strandplevier, Visdief

Agentschap voor Natuur en Bos

INBO

2008

In uitvoering

Stand still

2.1

Uitvoering regulier beheer cf. goedgekeurd beheerplan voor het VNR Duinen en bossen van De Panne en desgevallend aanpassen van beheerplan

De realisatie van dynamische stuifduinen

Nee

2120, Blauwvleugelsprinkhaan, Duinsabelsprinkhaan, Kuifleeuwerik

Agentschap voor Natuur en Bos

2012

In uitvoering

Stand still

2.2

Inrichtingswerken in de Westhoek cf. goedgekeurd beheerplan voor het VNR Duinen en bossen van De Panne

De realisatie van dynamische stuifduinen

Nee

2120, Blauwvleugelsprinkhaan, Duinsabelsprinkhaan, Kuifleeuwerik

Agentschap voor Natuur en Bos

2015

In uitvoering

Stand still

2.3 Inrichtingswerken in Ter Yde (verwijderen puinrestanten)

De realisatie van dynamische stuifduinen

Nee

2120, Blauwvleugelsprinkhaan, Duinsabelsprinkhaan, Kuifleeuwerik

Agentschap voor Natuur en Bos

Op te starten

2.4 Aankopen ANB

De realisatie van dynamische stuifduinen

Nee

1130, 1140, 1310, 1330, 2110, 2120, 2130, 2150, 2160, 2170, 2180, 2190, Boomkikker, Groenknolorchis, Kamsalamander, Kruipend moerasscherm, Rugstreeppad, Zeggekorfslak

Agentschap voor Natuur en Bos

2014

In uitvoering

Stand still

2020

2.5 Monitoring SVI stuifduinen (Zie ook actie 1.5, 4.8, 5.5, 7.6, 8.5, 9.4)

De realisatie van dynamische stuifduinen

Nee

2120, Blauwvleugelsprinkhaan, Duinsabelsprinkhaan, Kuifleeuwerik

Agentschap voor Natuur en Bos

2014

In uitvoering

Stand still

3.1

Aankopen van terreinen en uitvoeren van inrichtingsmaatregelen voor de versterking van de populatie van de Boomkikker binnen ANB-terreinen

(Zie ook actie 9.3)

Herstel van populatie Boomkikker

Nee

2130, 2190, Boomkikker, Bruin blauwtje, Gaffelwaterjuffer

Agentschap voor Natuur en Bos

Europese Comissie Leefmilieu

2015

In uitvoering

3.2

Stimuleren van de inrichtingsmaatregelen voor de versterking van de populatie van de Boomkikker buiten de ANB-terreinen

(Zie ook actie 9.3)

Herstel van populatie Boomkikker

Nee

2130, 2190, Boomkikker, Bruin blauwtje, Gaffelwaterjuffer

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, Gemeente Knokke-Heist, Polderbestuur, Sector eigenaars, Sector landbouw, vzw Natuurpunt

2017

Plan beschikbaar

3.3

Monitoren van de SVI van de Boomkikker, rekening houdend met het afsprakenkader

Herstel van populatie Boomkikker

Nee

Boomkikker

vzw Natuurpunt

Agentschap voor Natuur en Bos, Gemeenten, Sector eigenaars, Sector landbouw

2011

In uitvoering

4.1

Opstellen, aanpassen en uitvoeren beheerplannen voor gebieden beheerd door ANB

Terugdringen invasieve exoten

Nee

2120, 2130, 2160, 2170, 2180, 2190, Blauwvleugelsprinkhaan, Braamsluiper, Duinsabelsprinkhaan, Heivlinder, Kuifleeuwerik, Nachtegaal

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, Gemeenten, IWVA

2013

In uitvoering

Stand still

2020

4.2 Afspraken maken met AMDK omtrent het beheer en in bijzonder de aanpak van de problematiek van exoten

Terugdringen invasieve exoten

Nee

2120, 2130, 2160, 2170, 2180, 2190, Blauwvleugelsprinkhaan, Braamsluiper, Duinsabelsprinkhaan, Heivlinder, Kuifleeuwerik, Nachtegaal

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Agentschap voor Natuur en Bos

2014

In uitvoering

Stand still

2020

4.3

Opmaken en uitvoeren beheer(plannen) voor gebieden beheerd door AMDK: Sint-Laureinsduinen, duinreep Middelkerke, duinreep Raversijde, fort Napoleon, duinreep Bredene, duinreep Klemskerke, duinreep Vlissegem, Zandpanne, duinreep Wenduine, Fonteintjes (deel niet in beheer bij Natuurpunt)

Terugdringen invasieve exoten

Nee

2120, 2130, 2160, 2170, 2180, 2190, Blauwvleugelsprinkhaan, Braamsluiper, Duinsabelsprinkhaan, Heivlinder, Kuifleeuwerik, Nachtegaal

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Agentschap voor Natuur en Bos, Gemeenten, Provincie West-Vlaanderen, vzw Natuurpunt

2015

In uitvoering

Stand still

2020

4.4

Uitvoeren en eventueel aanpassen beheer(plannen) Natuurpunt: Schuddebeurze, Warandeduinen, Duinen van de Middenkust en Fonteintjes

Terugdringen invasieve exoten

Nee

2120, 2130, 2150, 2160, 2170, 2180, 2190, Kamsalamander

vzw Natuurpunt

Agentschap voor Natuur en Bos, Gemeenten, Vlaamse Landmaatschappij, vzw Natuurpunt

2014

In uitvoering

Stand still

2020

4.5

Uitvoeren en eventueel aanpassen beheer(plannen) IWVA: Calmeynbos en Doornpanne

Terugdringen invasieve exoten

Nee

2120, 2130, 2160, 2170, 2180, 2190, Kamsalamander, Rugstreeppad

IWVA

Agentschap voor Natuur en Bos

2014

In uitvoering

2020

4.6

Opstellen, aanpassen en uitvoeren beheer(plannen) provincie: domein Raversijde en Zwin natuurcentrum

Terugdringen invasieve exoten

Nee

2120, 2130, 2160, 2170, 2180, 2190

Provincie West-Vlaanderen

Agentschap voor Natuur en Bos

2016

In uitvoering

Stand still

2020

4.7 Uitvoeren geïntegreerde exotenbestrijding aan de kust

Terugdringen invasieve exoten

Nee

2120, 2130, 2160, 2170, 2180, 2190

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, Agentschap Wegen en Verkeer, Europese Comissie Leefmilieu, Gemeenten, IWVA, Koninklijke Golf Club Oostende, Polderbestuur, Provincie West-Vlaanderen, Royal Zoute Golf Club, vzw Natuurpunt

2016

In uitvoering

2020

4.8 Zie actie 1.5 - Monitoring van SVI habitats en soorten en verzilting (Zie ook actie 2.5)

Terugdringen invasieve exoten

Nee

1140, 1310, 1320, 1330, Dwergstern, Kluut, Strandplevier, Visdief

Agentschap voor Natuur en Bos

INBO

2008

In uitvoering

Stand still

5.1

Opmaken beheerplannen voor gebieden beheerd door AMDK: Sint-Laureinsduinen, duinreep Middelkerke, duinreep Raversijde, fort Napoleon, duinreep Bredene, duinreep Klemskerke, duinreep Vlissegem, Zandpanne, duinreep Wenduine, Fonteintjes (deel niet in beheer bij Natuurpunt)

Terugdringen vergrassing, verruiging en verstruweling in vnl. stuifduinen, duingraslanden en duinvalleien

Nee

2120, 2130, 2160, 2170, 2180, 2190, Blauwvleugelsprinkhaan, Braamsluiper, Duinsabelsprinkhaan, Heivlinder, Kuifleeuwerik, Nachtegaal

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Agentschap voor Natuur en Bos, Gemeenten, Provincie West-Vlaanderen, vzw Natuurpunt

2015

In uitvoering

Stand still

2020

5.2 Instellen beheer door AMDK of overdragen beheer

Terugdringen vergrassing, verruiging en verstruweling in vnl. stuifduinen, duingraslanden en duinvalleien

Nee

2120, 2130, 2160, 2170, 2180, 2190, Blauwvleugelsprinkhaan, Braamsluiper, Duinsabelsprinkhaan, Heivlinder, Kuifleeuwerik, Nachtegaal

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Agentschap voor Natuur en Bos, Provincie West-Vlaanderen, vzw Natuurpunt

2014

In uitvoering

Stand still

2020

5.3.1 Zie actie 4.1 -

Opstellen, aanpassen en uitvoeren beheerplannen voor gebieden beheerd door ANB

Terugdringen vergrassing, verruiging en verstruweling in vnl. stuifduinen, duingraslanden en duinvalleien

Nee

2120, 2130, 2160, 2170, 2180, 2190, Blauwvleugelsprinkhaan, Braamsluiper, Duinsabelsprinkhaan, Heivlinder, Kuifleeuwerik, Nachtegaal

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, Gemeenten, IWVA

2013

In uitvoering

Stand still

2020

5.3.2 Zie actie 4.2 - Afspraken maken met AMDK omtrent het beheer en in bijzonder de aanpak van de problematiek van exoten

Terugdringen vergrassing, verruiging en verstruweling in vnl. stuifduinen, duingraslanden en duinvalleien

Nee

2120, 2130, 2160, 2170, 2180, 2190, Blauwvleugelsprinkhaan, Braamsluiper, Duinsabelsprinkhaan, Heivlinder, Kuifleeuwerik, Nachtegaal

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Agentschap voor Natuur en Bos

2014

In uitvoering

Stand still

2020

5.3.3 Zie actie 4.3 -

Opmaken en uitvoeren beheer(plannen) voor gebieden beheerd door AMDK: Sint-Laureinsduinen, duinreep Middelkerke, duinreep Raversijde, fort Napoleon, duinreep Bredene, duinreep Klemskerke, duinreep Vlissegem, Zandpanne, duinreep Wenduine, Fonteintjes (deel niet in beheer bij Natuurpunt)

Terugdringen vergrassing, verruiging en verstruweling in vnl. stuifduinen, duingraslanden en duinvalleien

Nee

2120, 2130, 2160, 2170, 2180, 2190, Blauwvleugelsprinkhaan, Braamsluiper, Duinsabelsprinkhaan, Heivlinder, Kuifleeuwerik, Nachtegaal

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Agentschap voor Natuur en Bos, Gemeenten, Provincie West-Vlaanderen, vzw Natuurpunt

2015

In uitvoering

Stand still

2020

5.3.4 Zie actie 4.4 -

Uitvoeren en eventueel aanpassen beheer(plannen) Natuurpunt: Schuddebeurze, Warandeduinen, Duinen van de Middenkust en Fonteintjes

Terugdringen vergrassing, verruiging en verstruweling in vnl. stuifduinen, duingraslanden en duinvalleien

Nee

2120, 2130, 2150, 2160, 2170, 2180, 2190, Kamsalamander

vzw Natuurpunt

Agentschap voor Natuur en Bos, Gemeenten, Vlaamse Landmaatschappij, vzw Natuurpunt

2014

In uitvoering

Stand still

2020

5.3.5 Zie actie 4.5 -

Uitvoeren en eventueel aanpassen beheer(plannen) IWVA: Calmeynbos en Doornpanne

Terugdringen vergrassing, verruiging en verstruweling in vnl. stuifduinen, duingraslanden en duinvalleien

Nee

2120, 2130, 2160, 2170, 2180, 2190, Kamsalamander, Rugstreeppad

IWVA

Agentschap voor Natuur en Bos

2014

In uitvoering

2020

5.3.6 Zie actie 4.6 -

Opstellen, aanpassen en uitvoeren beheer(plannen) provincie: domein Raversijde en Zwin natuurcentrum

Terugdringen vergrassing, verruiging en verstruweling in vnl. stuifduinen, duingraslanden en duinvalleien

Nee

2120, 2130, 2160, 2170, 2180, 2190

Provincie West-Vlaanderen

Agentschap voor Natuur en Bos

2016

In uitvoering

Stand still

2020

5.4 Aankopen door ANB/Natuurpunt

Terugdringen vergrassing, verruiging en verstruweling in vnl. stuifduinen, duingraslanden en duinvalleien

Nee

2120, 2130, 2160, 2170, 2180, 2190, Blauwvleugelsprinkhaan, Braamsluiper, Duinsabelsprinkhaan, Heivlinder, Kuifleeuwerik, Nachtegaal

Agentschap voor Natuur en Bos

2014

In uitvoering

Stand still

2020

5.5 Zie actie 1.5 - Monitoring van SVI habitats en soorten en verzilting (Zie ook actie 2.5)

Terugdringen vergrassing, verruiging en verstruweling in vnl. stuifduinen, duingraslanden en duinvalleien

Nee

1140, 1310, 1320, 1330, Dwergstern, Kluut, Strandplevier, Visdief

Agentschap voor Natuur en Bos

INBO

2008

In uitvoering

Stand still

6.1 Aankopen door ANB

Realisatie van 5 aaneengesloten duinmassieven

Nee

1130, 1140, 1310, 1320, 1330, 2110, 2120, 2130, 2150, 2160, 2170, 2180, 2190

Agentschap voor Natuur en Bos

Conservatoire du Littoral Département du Nord (Lille + Flandre), Vlaamse Landmaatschappij

2014

In uitvoering

2020

6.2 Afspraken maken voor het in beheer nemen en inrichten van terreinen van derden

Realisatie van 5 aaneengesloten duinmassieven

Nee

1130, 1140, 1310, 1320, 1330, 2110, 2120, 2130, 2150, 2160, 2170, 2190

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, Agentschap Wegen en Verkeer, Gemeenten, IWVA

2014

In uitvoering

2020

6.3

Afspraken maken voor opmaak van geïntegreerde beheerplannen met privé-eigenaars

Realisatie van 5 aaneengesloten duinmassieven

Nee

1130, 1140, 1310, 1320, 1330, 2110, 2120, 2130, 2150, 2160, 2170, 2180, 2190

Agentschap voor Natuur en Bos

Sector eigenaars

2016

In uitvoering

2020

7.1 Aankopen door ANB

Herstel en inrichting van de fossiele duinen

Nee

1130, 1140, 1310, 1320, 1330, 2110, 2120, 2130, 2150, 2160, 2170, 2180, 2190, Kamsalamander, Nauwe korfslak, Rugstreeppad

Agentschap voor Natuur en Bos

2020

In uitvoering

2020

7.2 Aankopen door Natuurpunt

Herstel en inrichting van de fossiele duinen

Nee

1130, 1140, 1310, 1320, 1330, 2110, 2120, 2130, 2150, 2160, 2170, 2180, 2190

vzw Natuurpunt

Vlaamse Landmaatschappij

2008

In uitvoering

2020

7.3 Uitvoeren en desgevallend aanpassen beheerplan Cabour

Herstel en inrichting van de fossiele duinen

Nee

2120, 2130, 2160, 2170, 2180, 2190, Kamsalamander, Rugstreeppad

Agentschap voor Natuur en Bos

IWVA

2008

In uitvoering

2020

7.4 Instellen natuurinrichting en aanpassen beheerplan Schuddebeurze

Herstel en inrichting van de fossiele duinen

Nee

2130, 2150, 2190, Kamsalamander

Agentschap voor Natuur en Bos

Gemeente Middelkerke, Sector landbouw, Vlaamse Landmaatschappij, vzw Natuurpunt

2016

In uitvoering

2020

7.5 D'Heye: aanpassen beheerplan uitbreiding en ontsnippering

Herstel en inrichting van de fossiele duinen

Nee

2130, 2150, 2160, 2190

Agentschap voor Natuur en Bos

Gemeente Bredene, Gemeente De Haan

2016

In uitvoering

2020

7.6 Zie actie 1.5 - Monitoring van SVI habitats en soorten en verzilting (Zie ook actie 2.5)

Herstel en inrichting van de fossiele duinen

Nee

1140, 1310, 1320, 1330, Dwergstern, Kluut, Strandplevier, Visdief

Agentschap voor Natuur en Bos

INBO

2008

In uitvoering

Stand still

8.1 Lombardsijde: plaatsen strandafsluiting

Herstel van populaties kustbroedvogels

Nee

2110, 2120, Dwergstern, Strandplevier

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Agentschap voor Natuur en Bos, Ministerie Defensie

2015

In uitvoering

8.2

Onderzoeken van alternatieve uitvoering voor het opbreken van de duinvoetversterking te Lombardsijde

Herstel van populaties kustbroedvogels

Nee

2110, 2120, Dwergstern, Strandplevier

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Agentschap voor Natuur en Bos, Ministerie Defensie

2018

In uitvoering

8.3

Afstemming actie i.f.v. kustbroedvogels met SBZ-V Kustbroedvogels Zeebrugge-Heist

Herstel van populaties kustbroedvogels

Nee

1140, 1310, 1330, 2110, 2120, 2130, Dwergstern, Strandplevier, Visdief

Agentschap voor Natuur en Bos

Gemeente Knokke-Heist, Maatschappij van de Brugse Zeehaven, Stad Brugge, Voka

Op te starten

8.4

Onderzoek naar wenselijkheid van predatorcontrole i.f.v. de gunstige staat van instandhouding van bepaalde Europese soorten wordt bekeken

Herstel van populaties kustbroedvogels

Nee

Kluut, Strandplevier, Visdief

Agentschap voor Natuur en Bos

Op te starten

8.5 Zie actie 1.5 - Monitoring van SVI habitats en soorten en verzilting (Zie ook actie 2.5)

Herstel van populaties kustbroedvogels

Nee

1140, 1310, 1320, 1330, Dwergstern, Kluut, Strandplevier, Visdief

Agentschap voor Natuur en Bos

INBO

2008

In uitvoering

Stand still

9.1

Uitvoeren en eventueel aanpassen van beheerplannen

Herstel van populaties Kamsalamander en Rugstreeppad

Nee

2190, Gaffelwaterjuffer, Kamsalamander, Rugstreeppad, Sprinkhaanzanger

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, IWVA, Vlaamse Landmaatschappij, vzw Natuurpunt

2016

In uitvoering

Stand still

9.2

Opstellen en uitvoeren van een soortbeschermingsprogramma van de Rugstreeppad

Herstel van populaties Kamsalamander en Rugstreeppad

Nee

Rugstreeppad

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, Gemeente Knokke-Heist, INBO, Polderbestuur, vzw Natuurpunt

2016

In uitvoering

9.3

Stimuleren van inrichtingsmaatregelen voor de versterking van de populatie van de Kamsalamander en Rugstreeppad buiten de ANB-terreinen

(Zie ook actie 3.1, 3.2)

Herstel van populaties Kamsalamander en Rugstreeppad

Nee

Kamsalamander, Rugstreeppad

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, Bosgroep, Gemeente Knokke-Heist, Polderbestuur, Provincie West-Vlaanderen, Sector eigenaars, Sector landbouw, Vlaamse Landmaatschappij, vzw Natuurpunt

Op te starten

9.4 Zie actie 1.5 - Monitoring van SVI habitats en soorten en verzilting (Zie ook actie 2.5)

Herstel van populaties Kamsalamander en Rugstreeppad

Nee

1140, 1310, 1320, 1330, Dwergstern, Kluut, Strandplevier, Visdief

Agentschap voor Natuur en Bos

INBO

2008

In uitvoering

Stand still

10.1 Uitvoeren en eventueel aanpassen van beheerplannen ANB

De realisatie van bijkomend en meer kwalitatief hoogstaand duinbos

Nee

2180

Agentschap voor Natuur en Bos

2018

Op te starten

10.2 Uitvoeren en eventueel aanpassen van beheerplannen IWVA

De realisatie van bijkomend en meer kwalitatief hoogstaand duinbos

Nee

2180

IWVA

Agentschap voor Natuur en Bos

Op te starten

10.3

Uitvoeren en eventueel aanpassen van beheerplannen Natuurpunt

De realisatie van bijkomend en meer kwalitatief hoogstaand duinbos

Nee

2180

vzw Natuurpunt

Agentschap voor Natuur en Bos

Op te starten

10.4 Uitvoeren en eventueel aanpassen van beheerplannen Provincie

De realisatie van bijkomend en meer kwalitatief hoogstaand duinbos

Nee

2180

Provincie West-Vlaanderen

Agentschap voor Natuur en Bos

Op te starten

10.5

Afspraken maken met AMDK en andere openbare eigenaars omtrent het beheer van bestaande bossen

De realisatie van bijkomend en meer kwalitatief hoogstaand duinbos

Nee

2180, Wespendief

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, Sector eigenaars

Op te starten

10.6 Uitbreiden duinbos met min. 4 ha

De realisatie van bijkomend en meer kwalitatief hoogstaand duinbos

Nee

2180

Agentschap voor Natuur en Bos

Bosgroep, Sector eigenaars

Op te starten

5 Overzichtkaart

De overzichtskaart biedt informatie voor en een stand van zaken over de realisatie van de doelen voor deze SBZ. De verschillende onderdelen zijn te consulteren via een geoloket.

 

 5.1 Synthesekaart

De synthesekaart biedt een samengesteld, vereenvoudigd overzicht van de actuele Europees te beschermen habitats en de oppervlaktes Europees te beschermen habitats onder passend beheer (zie hoofdstuk 3).

In het geoloket wordt de synthesekaart weergegeven met dit symbool 

5.2 Situering van de actuele Europees te beschermen habitats

De kaarten ‘Actueel habitat’ geven indicatief de ligging van de actuele Europees te beschermen habitats in deze SBZ weer, op basis van referentie 9 (zie hoofdstuk 6). De kaart ‘Actueel habitat overzicht’ geeft een overzicht alle actuele habitats. De kaarten ‘Actueel habitat per cluster’ en ‘Actueel habitat per habitat’ maken de actuele habitats respectievelijk in clusters van verwante habitats en voor elk habitat apart zichtbaar.

In het geoloket wordt de kaart: 

  • actueel habitat overzicht weergegeven met dit symbool   
  • actueel habitat per cluster met dit symbool  
  • actueel habitat per habitat met dit symbool 

5.3    Situering van de gebieden beheerd met het oog op de realisatie van de doelen

De kaarten ‘Passend beheer’ (voor definitie, zie hoofdstuk 3) geven indicatief weer welke oppervlaktes Europees te beschermen habitats onder passend beheer zijn bij het ANB, verschillende openbare besturen en de erkende terreinbeherende verenigingen (zie hoofdstuk 3). De kaart ‘Passend beheer overzicht’ geeft het overzicht van alle oppervlaktes onder passend beheer voor habitats. De kaarten ‘Passend beheer per cluster’ en ‘Passend beheer per habitat’ maken de oppervlaktes onder passend beheer respectievelijk in clusters van verwante habitats en voor elk habitat apart zichtbaar.

De huidige kaart geeft de situatie weer in februari 2017.

In het geoloket wordt de kaart :

  • oppervlakte onder passend beheer overzicht weergegeven met dit symbool 
  • oppervlakte onder passend beheer per cluster weergegeven met dit symbool 
  • oppervlakte onder passend beheer per habitat weergegeven met dit symbool 

5.4 Situering van de vegetaties relevant als leefgebied voor Europees te beschermen soorten

Omdat voor de vegetaties relevant als leefgebied voor Europees te beschermen soorten geen terreininventarisatiegegevens bestaan, werd deze kaart opgemaakt door middel van een ruimtelijk model. Dit model werkt op basis van de ecologische karakteristieken van de soort, aangevuld met actuele verspreidingsgegevens en de verbreidingscapaciteit van de soort. De bekomen afbakening vormt op dit moment de best beschikbare benadering van de actuele leefgebieden van de betreffende soorten. Voor een gedetailleerde beschrijving van de methodiek wordt verwezen naar referenties 4, 5 en 6 (zie hoofdstuk 6).

De opmaak ervan was niet voor alle Europees te beschermen soorten mogelijk omdat

  • een aantal mobiele soorten zeer ruime en weinig gedifferentieerde leefgebieden kent (bv. slechtvalk, kokmeeuw);
  • voor de leefgebiedkarakteristieken van bepaalde soorten geen (gebiedsdekkende) kaartlaag voorhanden is (bv. bittervoorn en kleine modderkruiper);
  • voor een aantal soorten de wetenschappelijke kennis en de beschikbare data ontoereikend zijn (bv. vleermuizen).

In het geoloket worden de leefgebieden weergegeven met de symbolen symbool leefgebieden voor het overzicht,  Synthesekaart Groepen voor de groepen en symbool leefgebieden voor de soorten, en dit enkel voor soorten waarvoor de opmaak van de kaarten mogelijk was en waarvoor doelen zijn ingeschreven in het S-IHD-besluit.

5.5 Situering van de aanwezigheid van habitattypische soorten

Onderstaand overzicht geeft indicatief weer welke habitattypische soorten actueel voorkomen per deelgebied op basis van referenties 7 en 8 (zie hoofdstuk 6). Habitattypische soorten zijn soorten die kenmerkend zijn voor één of soms meerdere habitattypes. Voor het bereiken van de regionaal gunstige staat van instandhouding van het habitat, moeten de populaties van de habitattypische soorten, verbonden aan dat habitat, ook in een regionaal gunstige staat van instandhouding worden gebracht of gehouden. Meer gedetailleerde informatie over habitattypische soorten is beschikbaar in referenties 1, 2 en 3 (zie hoofdstuk 6).

 

Situering van de aanwezigheid van habitattypische soorten

Deelgebieden Fauna Flora
BE2500001-1 Blauwvleugelsprinkhaan, Bont dikkopje, Boomklever, Boomleeuwerik, Boompieper, Bosrietzanger, Bosuil, Braamsluiper, Bruin blauwtje, Dodaars, Duinsabelsprinkhaan, Dwergmuis, Fluiter, Gaffelwaterjuffer, Grasmus, Graspieper, Grote bonte specht, Heivlinder, Keizersmantel, Kleine bonte specht, Kleine ijsvogelvlinder, Kleine parelmoervlinder, Knopsprietje, Kuifleeuwerik, Kwartel, Nachtegaal, Roodborsttapuit, Rugstreeppad, Snortikker, Sprinkhaanzanger, Wespendief, Wielewaal Aardbeiganzerik, Bevertjes, Biestarwegras, Blauwe knoop, Blauwe zeedistel, Bloedzuring, Bonte paardenstaart, Bosgierstgras, Boskortsteel, Buntgras, Driedistel, Drienerfmuur, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duingentiaan, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Duinzwenkgras, Dwergzegge groep, Framboos, Galigaan, Geel zonneroosje, Gestreepte klaver, Gewone salomonszegel, Gewoon kweldergras, Glad parelzaad, Glad walstro, Groot streepzaad, Grote keverorchis, Gulden sleutelbloem, Helm, Hondsviooltje, Honingorchis, Hulst, Kalkbedstro, Kegelsilene, Kleine maagdenpalm, Kleine ratelaar, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Knopbies, Kraailook, Kruipend stalkruid, Kustmelde, Lathyruswikke, Lelietje-van-dalen, Liggend bergvlas, Maarts viooltje, Margriet, Nachtsilene, Parnassia, Puntkroos, Rond wintergroen, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Sierlijke vetmuur, Strandbiet, Strandduizendguldenkruid, Strandmelde, Tandjesgras, Teer guichelheil, Valse salie, Veldlathyrus, Walstrobremraap, Wilde hyacint, Wilde kamperfoelie, Wondklaver, Zachte haver, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeepostelein, Zeeraket, Zeewinde, Zeewolfsmelk, Zilte rus
BE2500001-2 Blauwvleugelsprinkhaan, Bosrietzanger, Bruin blauwtje, Duinsabelsprinkhaan, Gaffelwaterjuffer, Grasmus, Knopsprietje, Variabele waterjuffer Buntgras, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Gestreepte klaver, Helm, Hondsviooltje, Hulst, Kraailook, Kruipend stalkruid, Margriet, Puntkroos, Ruige leeuwentand, Ruwe klaver, Stomp kweldergras, Veldlathyrus, Wilde kamperfoelie, Zachte haver, Zanddoddengras, Zilte rus, Zulte
BE2500001-3 Blauwvleugelsprinkhaan, Boompieper, Bosrietzanger, Braamsluiper, Bruin blauwtje, Duinsabelsprinkhaan, Gaffelwaterjuffer, Gevlekte witsnuitlibel, Grote bonte specht, Kleine parelmoervlinder, Knopsprietje, Nachtegaal, Snortikker, Wespendief, Wielewaal Adelaarsvaren, Bleeksporig bosviooltje, Buntgras, Drienerfmuur, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinzwenkgras, Geel zonneroosje, Gestreepte klaver, Glad walstro, Gulden sleutelbloem, Helm, Hondsviooltje, Hulst, Kalkbedstro, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Kraailook, Kruipend stalkruid, Lathyruswikke, Margriet, Nachtsilene, Puntkroos, Rond wintergroen, Ruige leeuwentand, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Stomp kweldergras, Veldlathyrus, Walstrobremraap, Wilde hyacint, Wilde kamperfoelie, Wondklaver, Zachte haver, Zanddoddengras, Zilte rus, Zulte
BE2500001-4 Blauwvleugelsprinkhaan, Duinsabelsprinkhaan, Grasmus, Graspieper, Heivlinder, Kleine parelmoervlinder, Knopsprietje, Roodborsttapuit Biestarwegras, Blauwe zeedistel, Buntgras, Driedistel, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Duinzwenkgras, Dwergzegge groep, Gewone salomonszegel, Glad parelzaad, Glad walstro, Grote keverorchis, Helm, Hondsviooltje, Hulst, Kalkbedstro, Kegelsilene, Kleverige reigersbek, Kruipend stalkruid, Lathyruswikke, Nachtsilene, Parnassia, Rond wintergroen, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Sierlijke vetmuur, Strandbiet, Strandduizendguldenkruid, Strandmelde, Teer guichelheil, Valse salie, Walstrobremraap, Wilde hyacint, Wilde kamperfoelie, Wondklaver, Zanddoddengras, Zeepostelein, Zeeraket, Zeewinde, Zeewolfsmelk
BE2500001-5 Blauwvleugelsprinkhaan, Duinsabelsprinkhaan Blauwe zeedistel, Buntgras, Driedistel, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Duinzwenkgras, Gewone salomonszegel, Glad parelzaad, Glad walstro, Grote keverorchis, Helm, Hondsviooltje, Hulst, Kegelsilene, Kleverige reigersbek, Kruipend stalkruid, Lathyruswikke, Nachtsilene, Rond wintergroen, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Sierlijke vetmuur, Teer guichelheil, Walstrobremraap, Wilde hyacint, Wilde kamperfoelie, Wondklaver, Zanddoddengras, Zeeraket, Zeewolfsmelk
BE2500001-6 Blauwvleugelsprinkhaan, Duinsabelsprinkhaan, Grasmus Blauwe zeedistel, Buntgras, Driedistel, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Duinzwenkgras, Gewone salomonszegel, Glad parelzaad, Glad walstro, Grote keverorchis, Helm, Hondsviooltje, Hulst, Kegelsilene, Kleverige reigersbek, Kruipend stalkruid, Lathyruswikke, Nachtsilene, Rond wintergroen, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Sierlijke vetmuur, Teer guichelheil, Walstrobremraap, Wilde hyacint, Wilde kamperfoelie, Wondklaver, Zanddoddengras, Zeeraket, Zeewolfsmelk
BE2500001-7 Blauwvleugelsprinkhaan, Boomklever, Bosuil, Braamsluiper, Bruin blauwtje, Dodaars, Duinsabelsprinkhaan, Eikelmuis, Gaffelwaterjuffer, Grasmus, Grote bonte specht, Keizersmantel, Kleine bonte specht, Kleine parelmoervlinder, Knopsprietje, Middelste bonte specht, Nachtegaal, Rugstreeppad, Snoek, Sprinkhaanzanger, Venwitsnuitlibel, Wielewaal Aardbeiganzerik, Bevertjes, Bloedzuring, Bosgierstgras, Buntgras, Driedistel, Drienerfmuur, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Duinzwenkgras, Dwergzegge groep, Framboos, Geel zonneroosje, Gestreepte klaver, Glad parelzaad, Glad walstro, Groot streepzaad, Grote keverorchis, Gulden sleutelbloem, Helm, Hondsviooltje, Hulst, Kalkbedstro, Kegelsilene, Kleine maagdenpalm, Kleine ratelaar, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Kraailook, Kruipend stalkruid, Lathyruswikke, Lelietje-van-dalen, Liggend bergvlas, Maarts viooltje, Margriet, Nachtsilene, Rond wintergroen, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Sierlijke vetmuur, Veldlathyrus, Vingerhoedskruid, Voorjaarsganzerik, Walstrobremraap, Wilde hyacint, Wilde kamperfoelie, Wondklaver, Zachte haver, Zanddoddengras, Zandhaver
BE2500001-8 Blauwvleugelsprinkhaan, Bosrietzanger, Bosuil, Braamsluiper, Bruin blauwtje, Duinsabelsprinkhaan, Gaffelwaterjuffer, Grasmus, Grote bonte specht, Heivlinder, Keizersmantel, Kleine parelmoervlinder, Knopsprietje, Nachtegaal, Rugstreeppad, Sprinkhaanzanger, Variabele waterjuffer Aardbeiganzerik, Bevertjes, Biestarwegras, Blauwe knoop, Blauwe zeedistel, Bosgierstgras, Buntgras, Driedistel, Drienerfmuur, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Duinzwenkgras, Framboos, Galigaan, Geel zonneroosje, Gestreepte klaver, Gevlekte aronskelk, Glad parelzaad, Glad walstro, Goudhaver, Groot streepzaad, Grote bevernel, Gulden sleutelbloem, Heelkruid, Helm, Hondsviooltje, Hulst, Kalkbedstro, Kegelsilene, Kleine ratelaar, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Kraailook, Kruipend stalkruid, Lathyruswikke, Lelietje-van-dalen, Liggend bergvlas, Liggende asperge, Maarts viooltje, Margriet, Nachtsilene, Reuzezwenkgras, Rond wintergroen, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Sierlijke vetmuur, Strandduizendguldenkruid, Veldlathyrus, Vingerhoedskruid, Voorjaarsganzerik, Walstrobremraap, Wilde hyacint, Wilde kamperfoelie, Wondklaver, Zachte haver, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeeraket, Zeewolfsmelk, Zulte
BE2500001-9 Blauwvleugelsprinkhaan, Braamsluiper, Bruin blauwtje, Duinsabelsprinkhaan, Gaffelwaterjuffer, Grasmus, Grote bonte specht, Heivlinder, Kleine bonte specht, Kleine parelmoervlinder, Knopsprietje, Nachtegaal, Rugstreeppad Bevertjes, Bloedzuring, Buntgras, Driedistel, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Duinzwenkgras, Dwergzegge groep, Echte guldenroede, Geel zonneroosje, Gerande schijnspurrie, Glad parelzaad, Glad walstro, Grote bevernel, Gulden sleutelbloem, Heemst, Helm, Kalkbedstro, Kegelsilene, Kleine ratelaar, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Kraailook, Kruipend stalkruid, Lathyruswikke, Liggend bergvlas, Margriet, Nachtsilene, Rond wintergroen, Ruwe klaver, Veldlathyrus, Voorjaarsganzerik, Walstrobremraap, Wilde kamperfoelie, Wondklaver, Zachte haver, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeeraket, Zulte
BE2500001-10 Blauwvleugelsprinkhaan, Boomleeuwerik, Bosrietzanger, Bosuil, Braamsluiper, Bruin blauwtje, Dodaars, Duinsabelsprinkhaan, Gaffelwaterjuffer, Grasmus, Graspieper, Grote bonte specht, Heivlinder, Kleine bonte specht, Kleine parelmoervlinder, Knopsprietje, Kuifleeuwerik, Nachtegaal, Noordse witsnuitlibel, Roodborsttapuit, Rugstreeppad, Sprinkhaanzanger, Wielewaal Bevertjes, Biestarwegras, Blauwe zeedistel, Bosgierstgras, Buntgras, Driedistel, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Duinzwenkgras, Framboos, Geel zonneroosje, Glad parelzaad, Glad walstro, Gulden sleutelbloem, Helm, Hondsviooltje, Hulst, Kalkbedstro, Kegelsilene, Kleine maagdenpalm, Kleine ratelaar, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Knopbies, Kraailook, Kruipend stalkruid, Kustmelde, Lathyruswikke, Lelietje-van-dalen, Liggend bergvlas, Maarts viooltje, Margriet, Nachtsilene, Parnassia, Rond wintergroen, Ruige leeuwentand, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Sierlijke vetmuur, Strandbiet, Strandduizendguldenkruid, Strandmelde, Teer guichelheil, Valse salie, Veldlathyrus, Voorjaarsganzerik, Walstrobremraap, Wilde kamperfoelie, Wondklaver, Zachte haver, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeeraket, Zeewinde, Zeewolfsmelk
BE2500001-11 Braamsluiper Biestarwegras, Blauwe zeedistel, Buntgras, Driedistel, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Duinzwenkgras, Geel zonneroosje, Glad parelzaad, Helm, Kegelsilene, Kleine ratelaar, Kleverige reigersbek, Kraailook, Kruipend stalkruid, Lathyruswikke, Nachtsilene, Rond wintergroen, Ruige leeuwentand, Strandbiet, Walstrobremraap, Wilde kamperfoelie, Zachte haver, Zanddoddengras, Zeeraket, Zeewolfsmelk
BE2500001-12 Blauwvleugelsprinkhaan, Bosrietzanger, Braamsluiper, Bruin blauwtje, Duinsabelsprinkhaan, Dwergmuis, Eikelmuis, Gaffelwaterjuffer, Grasmus, Graspieper, Grote bonte specht, Heivlinder, Kleine bonte specht, Kleine parelmoervlinder, Knopsprietje, Nachtegaal, Roodborsttapuit, Rugstreeppad, Sprinkhaanzanger, Variabele waterjuffer, Wielewaal Bevertjes, Biestarwegras, Blauwe knoop, Blauwe zeedistel, Bloedzuring, Bosanemoon, Bosgierstgras, Buntgras, Driedistel, Drienerfmuur, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duingentiaan, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Duinzwenkgras, Dwergzegge groep, Framboos, Geel zonneroosje, Glad parelzaad, Glad walstro, Goudhaver, Grote bevernel, Grote keverorchis, Gulden sleutelbloem, Helm, Hondsviooltje, Honingorchis, Hulst, Kalkbedstro, Kegelsilene, Kleine ratelaar, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Kraailook, Kransvederkruid, Kruipend stalkruid, Kustmelde, Lathyruswikke, Liggend bergvlas, Liggend hertshooi, Liggende asperge, Maarts viooltje, Margriet, Melkkruid, Nachtsilene, Parnassia, Rond wintergroen, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Sierlijke vetmuur, Slanke waterbies, Strandbiet, Strandduizendguldenkruid, Strandmelde, Tandjesgras, Teer guichelheil, Valse salie, Veldlathyrus, Voorjaarsganzerik, Walstrobremraap, Wilde kamperfoelie, Wondklaver, Zachte haver, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeepostelein, Zeeraket, Zeewinde, Zeewolfsmelk, Zilt torkruid
BE2500001-13 Bevertjes, Blauwe knoop, Buntgras, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinviooltje, Duinzwenkgras, Geel zonneroosje, Glad walstro, Goudhaver, Gulden sleutelbloem, Helm, Hondsviooltje, Kalkbedstro, Kleine ratelaar, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Kraailook, Kruipend stalkruid, Lathyruswikke, Liggend bergvlas, Margriet, Nachtsilene, Sierlijke vetmuur, Slanke waterbies, Tandjesgras, Veldlathyrus, Voorjaarsganzerik, Walstrobremraap, Wilde kamperfoelie, Zachte haver, Zanddoddengras
BE2500001-14 Blauwvleugelsprinkhaan, Bosrietzanger, Braamsluiper, Grasmus, Grote bonte specht, Heivlinder, Kleine parelmoervlinder, Knopsprietje, Nachtegaal, Sprinkhaanzanger Biestarwegras, Blauwe zeedistel, Bloedzuring, Driedistel, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Duinzwenkgras, Dwergzegge groep, Glad parelzaad, Grote bevernel, Helm, Hondsviooltje, Honingorchis, Kegelsilene, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Kraailook, Kruipend stalkruid, Lathyruswikke, Liggend hertshooi, Maarts viooltje, Margriet, Parnassia, Puntkroos, Rond wintergroen, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Strandduizendguldenkruid, Veldlathyrus, Walstrobremraap, Wilde kamperfoelie, Wondklaver, Zachte haver, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeeraket, Zeewolfsmelk
BE2500001-15 Buntgras, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinviooltje, Gewoon kweldergras, Helm, Kalkbedstro, Kegelsilene, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Kraailook, Kruipend stalkruid, Lathyruswikke, Liggend bergvlas, Parnassia, Ruwe klaver, Sierlijke vetmuur, Strandbiet, Strandduizendguldenkruid, Veldlathyrus, Voorjaarsganzerik, Walstrobremraap, Wondklaver, Zeeraket, Zeewolfsmelk, Zilte zegge
BE2500001-16 Bergeend, Blauwborst, Boompieper, Bosrietzanger, Braamsluiper, Bruin blauwtje, Duinsabelsprinkhaan, Gaffelwaterjuffer, Grasmus, Graspieper, Heivlinder, Kleine parelmoervlinder, Kluut, Knopsprietje, Kwartel, Roodborsttapuit, Sprinkhaanzanger, Tapuit Bevertjes, Biestarwegras, Blauwe zeedistel, Bloedzuring, Bosbingelkruid, Buntgras, Driedistel, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Duinzwenkgras, Dunstaart, Dwergzegge groep, Framboos, Geel zonneroosje, Gerande schijnspurrie, Gestreepte klaver, Gewone zoutmelde, Gewoon kweldergras, Glad parelzaad, Glad walstro, Goudhaver, Groot streepzaad, Grote bevernel, Gulden sleutelbloem, Helm, Honingorchis, Hulst, Kalkbedstro, Kegelsilene, Klein schorrenkruid, Kleine maagdenpalm, Kleine ratelaar, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Kortarige en langarige zeekraal, Kraailook, Kruipend stalkruid, Kustmelde, Lamsoor, Lathyruswikke, Maarts viooltje, Margriet, Melkkruid, Nachtsilene, Parnassia, Ruige leeuwentand, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Schorrenzoutgras, Sierlijke vetmuur, Stomp kweldergras, Strandbiet, Strandduizendguldenkruid, Strandmelde, Veldlathyrus, Vingerhoedskruid, Voorjaarsganzerik, Walstrobremraap, Wondklaver, Zachte haver, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeealsem, Zeepostelein, Zeeraket, Zeeweegbree, Zeewinde, Zeewolfsmelk, Zilte rus, Zilte schijnspurrie, Zilte zegge, Zulte
BE2500001-17 Duindoorn, Goudhaver, Helm, Knoopkruid s.l., Kraailook, Margriet, Puntkroos, Spits fonteinkruid, Struikhei, Tandjesgras, Veldlathyrus, Zachte haver
BE2500001-18 Bruin blauwtje, Dodaars, Gaffelwaterjuffer, Grote bonte specht, Knopsprietje, Kwartel Duindoorn, Goudhaver, Helm, Knoopkruid s.l., Kraailook, Margriet, Puntkroos, Spits fonteinkruid, Struikhei, Tandjesgras, Veldlathyrus, Zachte haver, Zanddoddengras
BE2500001-19 Blauwvleugelsprinkhaan, Braamsluiper, Bruin blauwtje, Duinsabelsprinkhaan, Gaffelwaterjuffer, Gekraagde roodstaart, Grasmus, Graspieper, Grote bonte specht, Heivlinder, Kleine bonte specht, Knopsprietje, Nachtegaal, Sprinkhaanzanger, Variabele waterjuffer, Wielewaal Beemdkroon, Bevertjes, Biestarwegras, Blauwe zeedistel, Bleek kweldergras, Bloedzuring, Buntgras, Driedistel, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Duinzwenkgras, Dwergvlas, Framboos, Geel zonneroosje, Gerande schijnspurrie, Gestreepte klaver, Gewone salomonszegel, Glad walstro, Goudhaver, Grote keverorchis, Helm, Hondsviooltje, Hulst, Kegelsilene, Klein schorrenkruid, Kleine ratelaar, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Kraailook, Kruipend stalkruid, Kustmelde, Lamsoor, Lathyruswikke, Maarts viooltje, Margriet, Melkkruid, Nachtsilene, Ruige leeuwentand, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Sierlijke vetmuur, Strandbiet, Strandmelde, Tandjesgras, Valse salie, Veldlathyrus, Walstrobremraap, Wilde hyacint, Wilde kamperfoelie, Wondklaver, Zachte haver, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeepostelein, Zeeraket, Zeewinde, Zeewolfsmelk, Zilte rus, Zilte schijnspurrie, Zulte
BE2500001-20 Bosuil, Braamsluiper, Bruin blauwtje, Gaffelwaterjuffer, Grasmus, Grote bonte specht, Knopsprietje, Nachtegaal, Roodborsttapuit, Snortikker Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinvogelmuur, Framboos, Gestreepte klaver, Glad walstro, Goudhaver, Graslathyrus, Helm, Hondsviooltje, Kegelsilene, Kleine ratelaar, Knoopkruid s.l., Kraailook, Kruipend stalkruid, Lathyruswikke, Margriet, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Struikhei, Tandjesgras, Valse salie, Veldlathyrus, Vingerhoedskruid, Wilde kamperfoelie, Zachte haver, Zanddoddengras, Zilte rus, Zulte
BE2500001-21 Blauwvleugelsprinkhaan, Braamsluiper, Bruin blauwtje, Duinsabelsprinkhaan, Gaffelwaterjuffer, Gekraagde roodstaart, Grasmus, Grote bonte specht, Havik, Knopsprietje, Nachtegaal Biestarwegras, Blauwe zeedistel, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinzwenkgras, Dwergzegge groep, Gestreepte klaver, Glad walstro, Goudhaver, Groot heksenkruid, Grote keverorchis, Helm, Hondsviooltje, Kegelsilene, Kleine ratelaar, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Kraailook, Kruipend stalkruid, Lathyruswikke, Lelietje-van-dalen, Liggend walstro, Maarts viooltje, Parnassia, Puntkroos, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Sierlijke vetmuur, Strandbiet, Veelbloemige veldbies, Veldlathyrus, Walstrobremraap, Wilde hyacint, Zachte haver, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeeraket, Zeewinde, Zeewolfsmelk, Zompzegge
BE2500001-22 Blauwvleugelsprinkhaan, Bosrietzanger, Braamsluiper, Bruin blauwtje, Dodaars, Duinsabelsprinkhaan, Gaffelwaterjuffer, Gekraagde roodstaart, Grasmus, Graspieper, Grote bonte specht, Havik, Heivlinder, Nachtegaal, Snoek, Sprinkhaanzanger, Variabele waterjuffer, Wielewaal, Zeelt Biestarwegras, Blauwe zeedistel, Duindoorn, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinzwenkgras, Glad walstro, Goudhaver, Grote keverorchis, Helm, Kikkerbeet, Kleine ratelaar, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Kraailook, Kruipend stalkruid, Kustmelde, Margriet, Puntkroos, Ruwe klaver, Slanke waterbies, Spits fonteinkruid, Stomp kweldergras, Veldlathyrus, Zachte haver, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeepostelein, Zeeraket, Zeewinde, Zeewolfsmelk, Zilte rus, Zilte schijnspurrie
BE2500001-23 Braamsluiper, Bruin blauwtje, Dwergstern, Gaffelwaterjuffer, Grasmus, Graspieper, Kluut, Strandplevier Biestarwegras, Blauwe zeedistel, Bleek kweldergras, Duindoorn, Duindravik, Duinzwenkgras, Dunstaart, Gerande schijnspurrie, Gewone zoutmelde, Gewoon kweldergras, Glad walstro, Helm, Kegelsilene, Klein schorrenkruid, Kleverige reigersbek, Kortarige en langarige zeekraal, Kruipend stalkruid, Kustmelde, Lamsoor, Melkkruid, Scheve hoornbloem, Schorrenzoutgras, Sierlijke vetmuur, Stomp kweldergras, Strandbiet, Strandduizendguldenkruid, Strandmelde, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeepostelein, Zeeraket, Zeeweegbree, Zeewinde, Zeewolfsmelk, Zilte rus, Zilte schijnspurrie, Zilte zegge, Zulte
BE2500001-24 Bergeend, Bosrietzanger, Braamsluiper, Bruin blauwtje, Dodaars, Gaffelwaterjuffer, Grasmus, Kluut, Roodborsttapuit, Sprinkhaanzanger Duindoorn, Duinvogelmuur, Helm, Kegelsilene, Knoopkruid s.l., Kruipend stalkruid, Scheve hoornbloem, Sierlijke vetmuur, Stomp kweldergras, Strandduizendguldenkruid, Zilte rus, Zilte schijnspurrie
BE2500001-25 Bergeend, Blauwvleugelsprinkhaan, Boomleeuwerik, Boompieper, Bosrietzanger, Bosuil, Braamsluiper, Bruin blauwtje, Duinsabelsprinkhaan, Gaffelwaterjuffer, Gekraagde roodstaart, Gevlekte witsnuitlibel, Goudvink, Grasmus, Graspieper, Grote bonte specht, Havik, Heivlinder, Keizersmantel, Kleine bonte specht, Knopsprietje, Kwartel, Nachtegaal, Noordse witsnuitlibel, Roodborsttapuit, Snortikker, Sprinkhaanzanger, Variabele waterjuffer, Venwitsnuitlibel, Weidebeekjuffer, Wespendief, Wielewaal Armbloemige waterbies, Bevertjes, Biestarwegras, Blauwe zeedistel, Dalkruid, Driedistel, Drienerfmuur, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duingentiaan, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Duinzwenkgras, Dunstaart, Fijn goudscherm, Framboos, Geel zonneroosje, Gerande schijnspurrie, Gestreepte klaver, Gewone zoutmelde, Gewoon kweldergras, Glad parelzaad, Glad walstro, Goudhaver, Groot heksenkruid, Groot streepzaad, Grote waterranonkel, Helm, Hulst, Kegelsilene, Klein schorrenkruid, Kleine ratelaar, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Kortarige en langarige zeekraal, Kraailook, Kruipend stalkruid, Kruisdistel, Kustmelde, Kwelderzegge, Lamsoor, Lathyruswikke, Maarts viooltje, Margriet, Melkkruid, Nachtsilene, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Schorrenzoutgras, Sierlijke vetmuur, Slanke waterbies, Stomp kweldergras, Strandbiet, Strandduizendguldenkruid, Strandmelde, Tandjesgras, Valse salie, Veldlathyrus, Walstrobremraap, Wilde kamperfoelie, Wondklaver, Zachte haver, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeealsem, Zeepostelein, Zeeraket, Zeeweegbree, Zeewinde, Zilt torkruid, Zilte rus, Zilte schijnspurrie, Zilte zegge, Zulte
BE2500001-26 Duinsabelsprinkhaan, Gaffelwaterjuffer, Grote bonte specht Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinvogelmuur, Glad parelzaad, Glad walstro, Hulst, Kegelsilene, Kleine ratelaar, Knoopkruid s.l., Kraailook, Liggend walstro, Maarts viooltje, Nachtsilene, Zanddoddengras, Zeeraket
BE2500001-27 Gulden sleutelbloem
BE2500001-28 Buntgras, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Gestreepte klaver, Helm, Hondsviooltje, Hulst, Kraailook, Kruipend stalkruid, Puntkroos, Ruige leeuwentand, Ruwe klaver, Stomp kweldergras, Wilde kamperfoelie, Zanddoddengras, Zilte rus, Zulte
BE2500001-29 Braamsluiper, Bruin blauwtje, Duinsabelsprinkhaan, Eikelmuis, Knopsprietje, Roodborsttapuit Biestarwegras, Blauwe zeedistel, Bonte paardenstaart, Duindoorn, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Glad walstro, Helm, Kalkbedstro, Kegelsilene, Klein warkruid, Kleine ratelaar, Kraailook, Kruipend stalkruid, Kustmelde, Lathyruswikke, Liggende asperge, Nachtsilene, Rond wintergroen, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Strandduizendguldenkruid, Walstrobremraap, Wilde kamperfoelie, Wondklaver, Zanddoddengras, Zeepostelein, Zeeraket, Zeeweegbree, Zeewinde, Zeewolfsmelk
BE2500001-30 Blauwvleugelsprinkhaan, Bosrietzanger, Bruin blauwtje, Dodaars, Duinsabelsprinkhaan, Eikelmuis, Gaffelwaterjuffer, Grasmus, Graspieper, Knopsprietje, Sprinkhaanzanger Bevertjes, Biestarwegras, Blauwe zeedistel, Duindoorn, Duinfakkelgras, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinzwenkgras, Geel zonneroosje, Glad walstro, Goudhaver, Gulden sleutelbloem, Helm, Kalkbedstro, Kegelsilene, Kleine ratelaar, Knoopkruid s.l., Kraailook, Kruipend stalkruid, Kustmelde, Liggende asperge, Margriet, Puntkroos, Ruige leeuwentand, Ruwe klaver, Scheve hoornbloem, Strandbiet, Strandmelde, Walstrobremraap, Wondklaver, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeepostelein, Zeeraket, Zeewinde, Zeewolfsmelk, Zilte rus, Zilte zegge, Zulte
BE2500001-31 Biestarwegras, Blauwe zeedistel, Duindoorn, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Gulden sleutelbloem, Helm, Kraailook, Kruipend stalkruid, Kustmelde, Margriet, Nachtsilene, Strandbiet, Strandmelde, Wondklaver, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeepostelein, Zeeraket, Zeewinde, Zeewolfsmelk
BE2500001-32 Bruin blauwtje, Duinsabelsprinkhaan, Grasmus, Graspieper, Grote bonte specht Biestarwegras, Blauwe zeedistel, Duindoorn, Duindravik, Duinlangbaardgras en gewimperd langbaardgras, Duinviooltje, Duinvogelmuur, Duinzwenkgras, Gerande schijnspurrie, Helm, Kegelsilene, Kleverige reigersbek, Kraailook, Kruipend stalkruid, Melkkruid, Slanke waterbies, Stomp kweldergras, Strandmelde, Walstrobremraap, Wondklaver, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeeraket, Zilte rus, Zilte zegge
BE2500001-33 Bruin blauwtje, Duinsabelsprinkhaan, Gaffelwaterjuffer Bevertjes, Biestarwegras, Bloedzuring, Driedistel, Drienervige zegge, Duindoorn, Duindravik, Duinfakkelgras, Duinviooltje, Duinzwenkgras, Dunstaart, Dwergzegge groep, Gerande schijnspurrie, Gewone zoutmelde, Gewoon kweldergras, Glad parelzaad, Grote bevernel, Helm, Kalkbedstro, Kegelsilene, Klein schorrenkruid, Kleverige reigersbek, Knoopkruid s.l., Kortarige en langarige zeekraal, Kraailook, Kruipend stalkruid, Lamsoor, Lathyruswikke, Liggend bergvlas, Maarts viooltje, Margriet, Puntkroos, Rond wintergroen, Ruwe klaver, Sierlijke vetmuur, Strandbiet, Strandmelde, Veldlathyrus, Vingerhoedskruid, Voorjaarsganzerik, Walstrobremraap, Wilde kamperfoelie, Zanddoddengras, Zandhaver, Zeeraket, Zeeweegbree, Zeewolfsmelk, Zulte

6 Referenties

1.:  Geert De Knijf, Desiré Paelinckx (2012). Typische faunasoorten van de verschillende Natura 2000 habitattypes, in functie van de beoordeling van de staat van instandhouding op niveau Vlaanderen (ref. INBO.A.2013.139)

2.: Adriaens, Dries; Adriaens, Tim; Ameeuw, Griet (2008). Ontwikkeling van criteria voor de beoordeling van de lokale staat van instandhouding van de habitattypische soorten (ref. INBO.R.2008.35)

3: Adriaens, P. & Ameeuw, G. (red) (2008). Ontwikkeling van criteria voor de beoordeling van de lokale staat van instandhouding van de vogelrichtlijnsoorten.  D/2008/3241/287 (ref.INBO.R.2008.36)

4.: Maes et al. (2015). Afbakenen van potentiële leefgebiedenkaarten voor Europese en Vlaamse prioritaire soorten in het kader van de voortoets. Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek 2015. (versie 2.0). (ref. INBO.R.2015.10201559). 

5: : Maes D., Anselin A., De Knijf G., Denys L., Devos K., Gouwy J., Leyssen A., Packet J., Pauwels I., Pollet M., Speybroeck J., Stienen E., Thomaes A., T’jollyn F., Van Den Berge K., Van Landuyt W., Van Thuyne G., Vermeersch G. & Verhaeghe F. (2017). Afbakenen van actueel relevant potentieel leefgebied voor een selectie van Europees prioritaire soorten. Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek 2017 (30) (ref. INBO.R.12602606 . Brussel: Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Brussel.

6.: Dirk Maes, Koen Devos, Anny Anselin, Eric Stienen, David Buysse, Ine Pauwels & Thierry Onkelinx (2016). Advies over de leefgebiedenkaarten van Natura 2000-soorten (ref. INBO.A.3415)

7.: De Knijf, Geert; Vermeersch, Glenn (datum). Advies over de actuele verspreiding van de habitattypische soorten per SBZ-H deelgebied - deel fauna (ref. INBO.A.3233)

8.: Van Landuyt, Wouter; De Knijf, Geert (2014). Advies over de verspreiding van de habitattypische soorten per SBZ-H deelgebied - deel flora (ref. INBO.A.3192)

9. De Saeger, S., Guelinckx, R., Oosterlynck, P., De Bruyn, A., Debusschere, K., Dhaluin, P., ... Paelinckx, D. (2020). Biologische Waarderingskaart en Natura 2000 Habitatkaart, uitgave 2020. (Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek; Nr. 35). Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. https://doi.org/10.21436/inbor.18840851